Hyvinvointi

Luonto-Liiton Leo Stranius & ekologinen vauva-arki

Ekoisä Leo Stranius tietää, että vauva viihtyy hyvin ilman tavara- ja välinevuoria. Elinkelpoinen planeetta on parasta, mitä omalle lapselle voi antaa.

Teksti Hanna Hyväri
Kuvat Maija Astikainen
12.6.2012 Voi hyvin

Leo Stranius alkoi kirjoittaa Ekoisi-blogiaan jo ennen Ruska-vauvan syntymää. Blogi on herättänyt keskustelua ja kiperiäkin kommentteja. Se ei ole mikään ihme. Stranius on heittänyt kestovaipat reippaasti kehään ja katsonut lapsiperheen arkea tiukasti ilmastonmuutos mielessään.

- Jotkut kommentoivat, että mitä hemmettiä puhut ekologisuudesta, kun tärkeintä on, että vauva voi hyvin ja vanhemmat jaksavat. Mutta mitä ympäristöystävällisemmin pyrimme elämään, sen paremmin perheissä voidaan. Ruskan etu on ilman muuta se, että meillä on elinkelpoinen planeetta tulevaisuudessakin.

Eniten vastaväitteitä tuli, kun Stranius kirjoitti luomusynnytyksen puolesta ja kannusti välttämään kipulääkkeitä. Osa naisista koki, että nyt ekoisi astui suoraan napanuoran päälle. Tästä asiasta miehet vaietkoot.

- Olen ympäristökysymyksissä tottunut kipakkaan palautteeseen. Ihmiset ottavat kaiken niin henkilökohtaisesti. Sama tilanne, kun puhutaan esimerkiksi ruoasta. Mutta vauvajutut vasta henkilökohtaisesti otetaankin! Tulenarka aihe.

Ruskan piti syntyä luomusti vesialtaaseen, mutta vauva tuli maailmaan hätäsektion jälkeen. Nyt olisi helppo sanoa, että Siperia opettaa, mutta Stranius kannusti luomusynnytykseen vasta tapahtuman jälkeen. Vaikka asiat eivät mene suunnitelmien mukaan, itselle tärkeisiin päämääriin voi aina pyrkiä.

- Haluan omassa arjessani toimia niin kuin toivoisin yhteiskunnan toimivan. Gandhilaisittain siis: Ole itse se muutos, jonka haluat ympärilläsi näkevän. Mutta kaikkien ei tietenkään tarvitse tehdä kuten me.

Vauvavarustelua

Ekoisi on huomannut, että vauva-arjessa tarvitaan vähän tavaraa ja apuvälineitä. Silti perheille tuputetaan tuotteita.

- Tietenkin markkinakoneisto tarttuu elämän herkimpään hetkeen. Kukapa ei lapselleen haluaisi kalleinta ja parasta. Tuoreet vanhemmat voivat olla myös epävarmoja, jolloin kaikki markkinaviestit menevät perille.

Tässä kodissa lelut eivät pyöri lattioilla. Ruska viihtyy puukauhojen, mitta-astioiden ja muiden tavallisten kodin tavaroiden parissa. Vauvasta kertovat lähinnä syöttötuoli ja kylpyhuoneessa kuivuvat kestovaipat.

Syöttötuolissa Ruska treenaa nykyään sormiruokailua. Häntä ei siis syötetä, vaan pöydälle katetaan vaikkapa omenaa, avokadoa, banaania ja tofua. Lapsi maistelee ja valitsee itse, mistä pitää. Valmiita purkkiruokia ei tarvita. Ruska on tietenkin myös vegaani.

Vegaanivanhemmat eivät ole neuvoloissa enää kummajaisia. Ennen kuin Ruska syntyi, vanhempia pyydettiin kuitenkin käymään ravitsemusterapeutin luona ja pitämään viikon verran ruokapäiväkirjaa.

- Vegaanit tietävät usein enemmän ravinnosta kuin monet ravitsemusterapeutit, Stranius huomauttaa.

Selviydymmekö?

Ilmakehän päästöt kasvavat nykyään dramaattisesti nopeammin kuin synkimmätkään arviot. Lajien sukupuutto on kiihtynyt tuhatkertaiseksi verrattuna tahtiin, jolla lajeja normaalisti häviää. Kun Ruska on keski-iässä, isot ympäristömuutokset myllertävät maapalloa. Ikirouta sulaa ja korallit häviävät. Näin tulee käymään jo nykyisillä päästöillä, vaikka kehityksen pyörää kammettaisiin toiseen suuntaan kuinka ankarasti.

Faktat vetävät vakavaksi. Kulutamme liikaa luonnonvaroja.

- Kaikkien ympäristöongelmien taustalla on luonnonvarojen mielipuolinen ylikulutus, jonka seurauksena lajien monimuotoisuus katoaa ja ilmasto lämpenee, Stranius sanoo.

Silti hän on optimisti. Talouskriisi on osoittanut yhden tärkeän asian. Kreikan takaukset paljastivat, että kun on tahtoa, niin rahaa löytyy.

- Noilla summilla ympäristöongelmia olisi ratkaistu heittämällä. Kun asiat naksahtavat kohdalleen, yhteiskunnilla on resursseja, ideoita ja ratkaisuja, joilla ongelmat pannaan kuntoon. Emme ole epätoivoisessa tilanteessa. Keinot ovat jo olemassa, Stranius uskoo.

Lue koko artikkeli Voi hyvin -lehdestä 5/2012

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt