Terveys

Lumelääke vaikuttaa

Lumelääke vaikuttaa

16.3.2011 Voi hyvin

Yhdysvaltalaiset tutkijat havaitsivat, että hoito vaikutti, vaikka potilaille kerrottiin, että heidän nauttimansa päivittäinen pilleri ei sisällä lääkettä vaan lumevalmistetta. Lumelääkkeiden tiedetään vaikuttavan edullisesti potilaisiin, mutta aiemmin on oletettu, että vaikutukset johtuvat siitä, että potilaat uskovat saavansa oikeaa lääkettä. Tutkimukseen osallistui 80 ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivää potilasta, jotka jaettiin vertailuryhmään, jota ei hoidettu, ja ryhmään, joka tiesi saavansa lumelääkettä. Kun vertailuryhmässä oireet lievittyivät 35 prosentilla, lumeryhmässä ne lievittyivät jopa 59 prosentilla. Tutkijat uskovat, että merkittävä hoitovaste lumeryhmässä johtuu "lääkinnälliseen rituaaliin" osallistumisesta.

Kaptchuk, T.J; Friedlander, E.; Kelley, J.M. ym.: Placebo without Deception: A Randomized Controlled Trial in Irritable Bowel Syndrome. Plos Hub for Clinical Trials PLoS ONE 5(12): e15591. doi:10.1371/journal.pone.0015591 (2010)

Rypsiöljy voi vähentää verisuonitukoksia

Helsingin ja Tampereen yliopiston tutkijat osoittivat, että rypsiöljy vähentää liiallista fibrinogeenin määrää elimistössä ja verenkierrossa. Liiallinen fibrinogeeni altistaa verisuonitukoksille ja ylläpitää tulehdustilaa elimistössä. Rypsiöljyn sisältämällä alfalinoleenihapolla (omega-3-rasvahappo) on erityisen suotuisa vaikutus fibrinogeenipitoisuuksiin, minkä seurauksena myös haitallisen arakidonihapon pitoisuudet vähenevät. Kuusi viikkoa kestäneen tutkimuksen aikana fibrinogeeniarvot laskivat keskimäärin 30 prosenttia. Tutkijoiden mielestä fibrinogeenin määritys säännöllisissä terveystarkastuksissa tulisi olla yhtä tärkeää kuin kolesterolin mittaaminen. 

Seppänen-Laakso, T.; Laakso, I.; Lehtimäki, T. ym.: Elevated plasma fibrinogen caused by inadequate α-linolenic acid intake can be reduced by replacing fat with canola-type rapeseed oil Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, ; 83 (1): 45 DOI: 10.1016/j.plefa.2010.02.001 (2010)

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt