Terveys

Nivelet voivat kestää ongelmattomina koko elämän, jos niitä hoitaa hyvin – ortopedi neuvoo, miten se onnistuu!

Kaikki kehomme nivelet rakastavat aktiivista elämää. Kun pidät nivelet säännöllisesti liikkeessä, ne jaksavat palvella sinua paremmin vanhuusikään asti.

Teksti Hanna Vilo
Kuvat Adobe Stock
2.3.2023 Voi hyvin

Terve nivel ei tunnu miltään. Siksi ani harva edes ajattelee nuorena omia niveliään. Nivelten läsnäoloon havahdutaan yleensä vasta silloin, kun ne alkavat ilmoitella omasta olemassaolostaan esimerkiksi jäykkyydellä tai kivulla. Suurella osalla ihmisiä se tapahtuu joskus viidenkympin jälkeen.

Taustalla on ihmisen fysiologia. Vielä muutama sukupolvi sitten esiäitimme ja -isämme kuolivat huomattavasti nuorempina kuin me nykyihmiset. Vaikka elinolosuhteet ja lääketiede ovat kehittyneet nopeasti, elimistömme kudoksia ei ole edelleenkään luotu kestämään yli 80 vuotta.

Lihakset alkavat vähitellen heikentyä jo kolmekymppisenä, luut taas alkavat haurastua neljänkympin jälkeen. Samalla myös nivelkudosten uusiutuminen alkaa heikentyä. Tuki- ja liikuntaelimistön kudosten solutoiminnan heikkeneminen on vääjäämätön ikääntymiseen liittyvä tosiasia.

Ortopedi Esko Kaartisella on onneksi lohdutuksen sanoja: Ikääntyminen ei automaattisesti tarkoita sitä, että peli olisi nivelten osalta jo menetetty. Vaikka käytännössä jokaiselle tulee muutoksia niveliin, kaikille ei silti tule niihin kipuja edes vanhana.

”Jos nivelistään pitää hyvää huolta, ne voivat kestää ongelmattomina koko elämän ajan.”

”Terveiden nivelien kuuluu hajota ja uudistua jatkuvasti.”
ortopedi Esko Kaartinen

Kuormitus saa nivelet uudistumaan

Nivelten huoltokirja on melko yksinkertainen. Nivelet rakastavat terveitä elintapoja, joista tärkein on monipuolinen liikunta. Ne voivat pysyä terveinä vain silloin, kun niitä käytetään säännöllisesti. Jatkuva sohvalla makaaminen on niille täyttä myrkkyä.

”Nivelpinnat koostuvat jatkuvasti uudistuvasta kudoksesta. Ne pystyvät uudistumaan kunnolla vain silloin, kun niveltä kuormitetaan riittävästi ja oikealla tavalla”, Kaartinen kertoo.

Erityisesti nivelet rakastavat lempeitä aerobisia lajeja, joissa niihin kohdistuu kohtuullisesti kuormitusta. Sellaisia ovat esimerkiksi kävely, pyöräily, uinti, hiihto ja kevyet pallopelit. Jo vajaan parinkymmenen minuutin päivittäinen kävely takaa, että alaraajojen nivelten peruskunto säilyy hyvänä.

Lisäksi kävely aiheuttaa kohtuullisesti tärinää, mikä auttaa luita pysymään vahvoina. Pienetkin kävelylenkit voivat auttaa ehkäisemään monia tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja.

”Kävellä voi myös kotona sisällä, ei siis ole edes pakko lähteä ulos. Esimerkiksi iltauutiset voi katsoa olohuoneessa kävellen.”

Nivelet pitävät myös joogasta ja muista kehoa huoltavista lajeista. Ne auttavat lisäämään nivelten liikelaajuutta ja hallintaa.

Lihaskuntotreeniäkään ei kannata unohtaa, sillä huonokuntoisetkin nivelet voivat paremmin, kun niitä liikuttelevat lihakset ovat vahvat. Erityisen tärkeitä vahvat lihakset ovat alaraajojen nivelille, jotka kannattelevat koko kehon painoa.

”Varsinkin jos alaraajojen nivelet ovat epävakaat, on tärkeää, että niiden ympärillä olevat lihakset ovat vahvat.”

ihminen juoksee lumessa
Nivelet pitävät lempeästä aerobisesta liikunnasta, jossa niihin kohdistuu kohtuullisesti kuormitusta.

Liika iskutus voi vaurioittaa niveltä

Jotkut liikuntamuodot voivat herkästi altistaa niveliä vaurioille. Sellaisia ovat etenkin hakkaavia ja iskuttavia liikkeitä, väkivaltaisia vääntöjä ja kiertoja, toistuvia hyppyjä ja syviä kyykkyjä sisältävät lajit, kuten jääkiekko, salibandy, laskettelu, lumilautailu ja monet tanssilajit.

Tavallinen kuntoliikkujakin saattaa kuitenkin rikkoa niveliään esimerkiksi harrastamalla juoksemista erityisen kovalla alustalla. Silloin nilkka-, polvi- ja lonkkanivelet kärsivät väkisin.

”Terveet nivelet eivät vielä muutamasta iskusta tuhoudu. Mutta jos iskuja tulee toistuvasti, rustokudos saattaa alkaa vaurioitua.”

Nivelten terveyden kannalta on olennaista pyrkiä välttämään tapaturmia ja liiallista rasitusta. Ne voivat vuosia tai vuosikymmeniä myöhemmin altistaa monille nivelsairauksille.

Jotta nivelet pysyvät terveinä, on tärkeää välttää myös reilua ylipainoa. Varsinkin alaraajojen nivelet kärsivät, jos ne joutuvat liialliselle rasitukselle. Ylipaino nimittäin korostaa alaraajoihin tulevaa iskutusta, jota nivelet inhoavat.

Reilu ylipaino on nivelille haitallista myös toisesta syystä. Se häiritsee elimistön aineenvaihduntaa ja lisää tulehdustilaa. Siksi reilusti ylipainoisilla on myös esimerkiksi sorminivelrikkoa normaalipainoisia enemmän.

”Pieni ylipaino ei vielä haittaa. Jos sitä kuitenkin on reilusti, jo muutaman kilon painonpudotus voi parantaa nivelten terveyttä paljon”, Kaartinen kertoo.

”Parhaimmillaan ikääntynyt tuntee nivelrikon vain niin, että selkä jäykistyy.”
ortopedi Esko Kaartinen

Nivelrikolle on monta riskitekijää

Maailman yleisin nivelsairaus on nivelrikko. Kansankielessä sitä kutsutaan usein kulumaksi, mutta nivelten kulumisen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Nivelrikko on nivelruston sairaus, joka saa alkunsa siitä, että nivelruston normaali hajoamis- ja uudistumisprosessi jostakin syystä häiriintyy.

Nivelrikon seurauksena myös rustonalainen luu alkaa sairastua.

”Terveiden nivelien kuuluu hajota ja uudistua jatkuvasti. Kun sitä ei enää tapahdu, nivelrikkosairaus käynnistyy.”

Nivelruston uudistumisprosessin häiriintyminen voi johtua monista eri syistä, kuten perintötekijöistä, ikääntymisestä, tapaturmista, liikunnan puutteesta, runsaasta ylipainosta, huonosta lihasvoimasta, tupakoinnista ja ravitsemuksen puutteista. Riskitekijänä on myös naissukupuoli, sillä naiset sairastavat nivelrikkoa miehiä useammin ja pahemmin.

Tavallisesti nivelrikosta puhuttaessa tulee ensimmäisenä mieleen kipuilevat sormet, polvet ja lonkat. Ne ovatkin nivelrikon tyyppiniveliä, mutta sairaus voi kehittyä mihin tahansa ihmisen noin 300 nivelestä.

Ensimmäinen oire saattaa olla esimerkiksi se, että kyykkyyn meneminen tai sormien koukistaminen alkaa tuntua tavallista vaikeammalta. Alkuvaiheessa nivelissä voi tuntua myös selittämättömiä kiputuntemuksia. Yleensä ne menevät kuitenkin nopeasti ohi.

ihminen kävelee lumessa
Säännöllinen päivittäinen kävelylenkki auttaa pitämään alaraajojen nivelet kunnossa.

Liikkuminen helpottaa nivelrikkoa

Jos nivelrikon taustatekijänä on merkittävä tapaturma, ensimmäiset oireet voivat tulla jo parikymppisenä. Paljon tavallisempaa on kuitenkin, että ensimmäiset nivelrikon oireet tulevat neljä- tai viisikymppisenä.

Vuosien mittaan oireet vähitellen lisääntyvät. Nivelet saattavat alkaa tuntua entistä jäykemmiltä ja kipeämmiltä. Lisäksi niissä voi tuntua selviä tulehduksellisuuden merkkejä, eli ne saattavat turvota ja tuntua kuumottavilta.

Kahdeksankymppisenä nivelrikkoa on käytännössä jo kaikilla jossakin nivelessä, vähintään selkänikamien välisissä nivelissä.

Jos niveliä on kuitenkin huoltanut koko elämän ajan liikkumalla säännöllisesti, nivelrikko ei välttämättä haittaa elämää juuri ollenkaan.

”Parhaimmillaan ikääntynyt tuntee nivelrikon vain niin, että selkä jäykistyy iän myötä.”

Valitettavasti kaikki eivät selviä nivelrikosta vähällä. Osalla sairaus ilmenee lähes kaikkialla kehossa. Se voi heikentää toimintakykyä huomattavasti ja samalla aiheuttaa pitkäaikaista työkyvyttömyyttä tai jopa ennenaikaista eläköitymistä.

Ikääntyneillä nivelrikko voi tuottaa vaikeuksia selviytyä kotona itsenäisesti.

”Eri nivelsairauksia hoidetaan eri tavoin. Siksi oikea diagnoosi on todella tärkeä.”
ortopedi Esko Kaartinen

Nivelsairaudet eroavat toisistaan

Nivelrikkodiagnoosi on Esko Kaartisen mielestä olennaista saada tarpeeksi varhaisessa vaiheessa. Heti ensimmäisestä nivelkivusta ei kuitenkaan tarvitse lähteä lääkäriin, mutta jos kipu alkaa vaikeuttaa päivittäistä elämää tai se ei ala parantua itsekseen, on hyvä varata aika tarkempiin selvityksiin.

Nivelkipu saattaa johtua myös esimerkiksi nivelreumasta, kihdistä tai jostakin muusta tulehduksellisesta nivelsairaudesta.

”Eri nivelsairauksia hoidetaan eri tavoin. Siksi oikea diagnoosi on todella tärkeä.”

Nivelrikon hoito on pääasiassa itsehoitoa. Se voi tarkoittaa esimerkiksi liikunnan lisäämistä, terveellisempää syömistä, mahdollisen ylipainon pudottamista sekä tupakoinnin ja runsaan alkoholin käytön välttämistä.

”Myös erilaiset apuvälineet, kuten kävelysauvat ja nivelkohtaiset tuet, voivat helpottaa päivittäistä elämää.”

Jos nivelissä on merkkejä tulehduksesta, kuten turvotusta ja kuumotusta, kivun lievitykseen voi ottaa tulehduskipulääkettä ja parasetamolia. Niitä ei kuitenkaan kannata käyttää pitkään yhtäjaksoisesti. Kipeää kohtaa voi myös hoitaa paikallisesti tulehduskipulääkevoiteella.

Lääkäri voi myös määrätä erilaisia pistoshoitoja yksittäisten nivelten hoitoon.

Kylmä tai kuuma voi auttaa

Itsehoidossa apua voi saada myös kylmä- ja lämpöhoidosta, mutta niitä täytyy osata käyttää oikein. Perussääntö on, että jos nivelen alueella on tulehduksellisuutta, sitä ei saa hoitaa lämpimällä. Kylmähoito auttaa yleensä lievittämään tulehdusoireita. Kipeälle alueelle voi levittää esimerkiksi kylmävoidetta tai laittaa sen päälle vähäksi aikaa froteepyyhkeen sisään käärityn jääpalapussin.

Jos nivel ei ole tulehtunut, se todennäköisesti pitää enemmän lämmöstä. Esimerkiksi pitkän kävelylenkin jälkeen saunominen voi auttaa ehkäisemään nivelten kipeytymistä ja rentouttaa lihaksiakin. Kipeän kohdan päälle voi myös laittaa esimerkiksi kuumavesipullon.

Nivelrikon hoitoon markkinoidaan myös paljon erilaisia ravintolisiä ja luontaistuotteita, kuten glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia sisältäviä valmisteita. Tieteellistä näyttöä niiden varmasta tehosta ei ole toistaiseksi saatu. Niistä ei ole kuitenkaan todettu olevan myöskään haittaa.

Perinteisesti myös inkivääriä ja kurkumaa on käytetty kotikonstina nivelrikkoon liittyvän kivun hoidossa. Tutkimuksissa on havaittu, että ne lievittävät tulehduksellista kipua vaikkakaan eivät yhtä paljon kuin tulehduskipulääkkeet.

Muista nivelet myös syödessä

Ruokavaliolla on nivelrikon hoidossa merkitystä. Terveellisen ja monipuolisen ruokavalion on todettu sisältävän paljon ravintoaineita, jotka voivat auttaa lievittämään sairauden oireita.

Kun valitset lautasellesi voimaruokia, nivelesi kiittävät. Sairauden etenemistä ruokavaliolla ei voi kuitenkaan hidastaa.

Varmista, että ruokavaliosi sisältää riittävästi C-vitamiinia. Joidenkin tutkimusten mukaan matala C-vitamiini- taso saattaa altistaa nivelrikon kehittymiselle. Ravinnosta saa riittävästi C-vitamiinia, kun syöt kasviksia, hedelmiä ja marjoja puoli kiloa päivässä.

kirsikoita
Hedelmiä, marjoja ja kasviksia olisi hyvä syödä puoli kiloa päivässä.

Voimaruoka hellii niveliä

Huolehdi riittävästä D-vitamiinin ja kalsiumin saannista. Ne ovat luiden tärkeimmät rakennusaineet. Kun luut voivat hyvin, myös nivelten rusto voi paremmin.

Syö säännöllisesti rasvaista kalaa. Se sisältää omega-3-rasvahappoja, jotka voivat alentaa elimistössä olevaa tulehdustilaa.

Pyri lisäämään ruokavalioon myös valkosipulia, inkivääriä, kurkumaa, parsakaalia, marjoja, pinaattia, viinirypäleitä, oliiviöljyä ja kirsikkamehua. Ne sisältävät runsaasti tulehdusta lievittäviä antioksidantteja ja muita ravintoaineita. Marjoista erityisesti mustikka tekee hyvää nivelille.

Lähteet: Arthritis Foundation ja Esko Kaartinen.

Esko Kaartinen

on ortopedi. Hän toimii myös Suomen Nivelyhdistyksen lääkäriasiantuntijana ja on yli 20 vuotta kiertänyt ympäri Suomea luennoimassa nivelterveydestä. Lisäksi hän on yksi tähystyskirurgian pioneereista Suomessa.

75-vuotias Kaartinen sairastaa itsekin polvinivelrikkoa ja hoitaa sitä muun muassa säännöllisellä liikunnalla ja syömällä terveellisesti.

Jos säät suosivat ja almanakka sallii, hän kävelee päivässä 5–8 kilometrin lenkin ja tekee kotona jalkalihaksia vahvistavia harjoituksia. Lisäksi hän syö päivässä desin mustikoita ja kourallisen pähkinöitä, sillä tutkitusti ne voivat lievittää nivelrikon oireita.

Ortopedi Esko Kaartinen
Ortopedi Esko Kaartinen. Kuva: Eiran sairaala.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt