VH0116 empanadas

Latinokeittiön maukkaat kasvispiiraat

Etelä-Amerikan perinnepiiraat empanadakset voi leipoa myös suomalaiseen makuun.
Empanadas con verduras

kasvispiiraat suomalaisella twistillä
8 isoa empanadasta  |  valmistusaika noin 2 t

Kasvistäyte
1 dl punaisia linssejä
2 keskikokoista keltasipulia
10 vihreää kivetöntä oliivia
2 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
100 g soijarouhetta
½ tl jauhettua juustokuminaa
¾ tl suolaa
mustapippuria

1. Kypsennä linssit pakkauksen ohjeen ­mukaan. Anna jäähtyä huoneenlämmössä.
2. Hienonna sipulit mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Hienonna myös oliivit.
3. Kiehauta 2 dl vettä ja keitä sipulia siinä minuutin ajan. Lisää joukkoon soijarouhe. Valuta vesi seoksesta ja laita se takaisin kattilaan. Lisää joukkoon 2 rkl oliiviöljyä ja kuullota seosta keskilämmöllä.
4. Mausta seos juustokuminalla, suolalla ja mustapippurilla. Jatka kypsentämistä vielä noin 10 minuuttia keskilämmöllä.
5. Lisää täytteen joukkoon viimeiseksi hienonnetut oliivit.
6. Siirrä seos lautaselle jäähtymään ja anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Spelttitaikina
100 g voita
2 dl vettä
½ rkl suolaa
4 dl spelttijauhoja tai luomuvehnäjauhoja (täysjyvä)

1. Sulata voi.
2. Kuumenna vesi ja suola kattilassa.
3. Mittaa jauhot kulhoon. Sekoita sulatettu voi jauhoihin. Seoksesta tulee ensin rakeista. Lisää sitten joukkoon vähitellen kuuma vesi.
4. Vaivaa taikinaa koneella tai käsin, kunnes koostumus on tasainen ja pehmeä.
5. Leikkaa taikina kahdeksaan palaan ja pyöritä palat palloiksi. Kauli taikinapalloista neliön muotoisia ohuita levyjä (15 x 15 cm).
6. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja levittele taikinalevyt pellille.

Täyte
4 kananmunaa
2 rkl rusinoita
450 g kasvistäytettä
1 rikottu kananmuna

1. Keitä kananmunia kiehuvassa vedessä
9 minuuttia. Jäähdytä munat kylmän ­veden alla. Kuori munat ja lohko ne neljään osaan.
2. Lämmitä uuni 170 asteeseen.
3. Jaa kasvistäyte kahdeksaan osaan ja laita jokaisen taikinalevyn keskelle yksi osa täytettä. Lisää sitten kaksi lohkoa kanan­munaa jokaiselle empanadakselle ja ripottele päälle rusinoita.
4. Sulje empanadakset taittamalla vasen ja oikea reuna keskelle, toinen reuna toisen päälle. Sulje sitten päädyt tiukasti ­haarukala painelemalla.
5. Käännä piiraat niin, että keskisauma jää alapuolelle paiston ajaksi.
6. Voitele kananmunalla.
7. Pistele piiraisiin muutamia reikiä tikulla tai haarukalla.
8. Paista empanadaksia uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes ne ovat väriltään kauniin kullanruskeita.

Ohje: Kira Weckman ja Michel Garzón

  • Ilmestynyt lehdessä 01/2016
  • Julkaistu 06.02.2018
  27   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kysely

Miten rentoudut parhaiten?:

Näistä keskustellaan

VH0118astrid

Kirjailija Astrid Lindgren säilytti lapsenmielisyytensä loppuun asti. Hän kipusi koivuun vielä 80-vuotiaana.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

Tiinan blogi uusi

Sanotaan, että sotkuinen työpöytä on nerouden merkki. Ylenpalttinen sotku ja lika voivat kuitenkin kertoa pahoista ongelmista.

Vh4 12 terveys

Gynekologi Maija Kajanin mukaan vaihdevuosi-ikäisiä naisia hoidetaan Suomessa huonosti. Oireita voidaan helpottaa monin tavoin.

Lukijoiden mietelause

Onko sinulla joku itse keksimä miete, jonka haluaisit jakaa muillekin? Lähettämällä mietelauseesi meille osallistut upean kalenterin arvontaan.

Oletko nähnyt kummituksia tai muita henkiolentoja? Lukijat kertovat parhaat kummitustarinansa. Kerro sinäkin omasi.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

3lehti

Voi hyvin on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntija. Lehti kannustaa pitämään mielen energisenä, kehon...