Hyvinvointi

Laitapa sauna lämpiämään!

Saunominen on helppo tapa rentoutua. Näyttelijä Ria Kataja opiskelee saunaterapeutiksi. Ria neuvoo, miten saunasta nauttii parhaiten.

Teksti Hanna Hyväri
Kuvat Satu Kemppainen
10.8.2016 Voi hyvin

Näyttelijä Ria Kataja opiskelee saunaterapeutiksi. Sauna­terapia tarkoittaa sitä, että löylyttelyn lomassa tehdään perinnehoitoja. Hierotaan, kupataan ja taputellaan ihoon turvetta tai savea.

– Aika moni vaiva tai kolotus johtuu aineen­vaihdunnan häiriöistä ja kuona-­aineiden kertymisestä. Näihin vaivoihin saunaterapiasta voi olla apua, Ria kertoo.

Tässä Rian saunomisvinkit:

Kylve rauhassa

Saunasta voi nauttia aina. Löylyttele pitkään tavallisena arki-iltana. Voit kokeilla vaikka aamusaunaa. Varaa riittävästi aikaa. Pidä pienet kutsut saunomisen kunniaksi. Järjestäkää ystävien kanssa nyyttikestit.

Syö kevyesti

Saunominen puhdistaa mieltä ja kehoa. Sen jälkeen on hyvä nauttia kevyttä syötävää, tuoretta salaattia ja paljon puhdistavaa juomaa. Paras juoma on raikas vesi, jota voi maustaa vaikka limellä tai sitruunalla.

Tuo luonto lauteille

Jos kaipaat metsän rauhaa mutta et pääse kesämökille löylyttelemään, tuo kaupunkisaunaan muutama kiviä ja kuusen- tai koivunoksia koristeeksi. Laita tuikkukynttilöitä lauteille ja nauti!

Kokeile kylmää kylpyä

Jos sauna ei ole järvenrannalla, testaa löy­lyissä viileää jalka­kylpyä. Laita veteen puhdistavia ­yrttejä, nokkosta, koivua, mustikan lehtiä tai piharatamoa. Tai tipauta veteen raikastavaa ja viilentävää eucalyptusta.

Myssy silmille

Kastele froteinen saunamyssy viileässä vedessä ja käytä sitä lauteilla. Saat ihanan rentouttavan olon lämpimien löylyjen keskellä. Talvella saunaan voi tuoda lumipallon. Jääpalahieronta viilentää ja karaisee.

Anna vihdan viuhua

Vihta kruunaa sauna­reissun. Pyydä ­löyly­- kaveria vihtomaan sinut ensin selkäpuolelta ja sitten etupuolelta. Antaudu vihdottavaksi jalkapohjista hiusrajaan saakka. Tee sama palvelus kaverillesi.

Vie kultasi löylyyn

Lämmitä itsellesi ja kumppanillesi yhteinen rakkaussauna. Se voi sisältää mitä tahansa kivaa ja rentouttavaa. Vain mieli­kuvitus on rajana! Tärkeintä on kiireettömyys ja laskeutuminen yhteiseen hetkeen.

Koko juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 5/2016

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt