Tiinan blogi

Läheisenpäivä korvatkoon isänpäivän

Onko joidenkin ihmisten vanhemmuus niin heikoissa kantimissa, että yhden juhlapäivän nimi kahdessa päiväkodissa voi ravistella sitä juuriaan myöten?

Viime aikoina on syntynyt polemiikkia siitä, että kaksi helsinkiläistä päiväkotia on päättänyt luopua isänpäivästä. Tilalle on otettu läheisenpäivä. Syynä on muun muassa se, ettei kaikissa perheissä ole isää. Toiseksi syyksi on mainittu yksittäisten lasten traumaattiset kokemuset.

Ei kuulosta kovin dramaattiselta. Itse asiassa se kuulostaa järkevältä. Merkittävää ei ole se, mitä sukupuolta vanhempi tai muu huoltaja edustaa, vaan se, että lapsella on rakastavia läheisiä. 

Mutta tästäpä syntyi varsinainen vastalauseiden myrsky.

"Sanoisin, että höpöhöpö", kommentoi lastenpsykiatri Jari Sinkkonen uutista tuoreeltaan.

Myös maallikot ovat esittäneet asiasta mielipiteensä. Se kuuluu suurinpiirtein näin: "Isänpäivää ette vie! Lapsella on isä. Jos isää ei ole, suru pitää käsitellä, eikä lasta tule suojella vaikeilta tunteilta."

Mitä jos ei edes ole surua, jota käsitellä? 

Lapselle hänen oma perheensä on normaali

Jos minä koskaan saan lapsia, heillä ei tule olemaan isää. Isä on vanhemmuustermi. Se ei ole sama asia kuin tuntematon sukusolujen luovuttaja. Tämä ihminen ei olisi lapseni vanhempi eikä isä.

Tutkimusten mukaan sateenkaariperheiden lapset eivät ole isättömyydestä tai äidittömyydestä mitenkään erityisen traumatisoituneita. Traumoja aiheuttavat ihan muut asiat, kuten se, että lasta laiminlyödään, ettei häntä rakasteta tai että hän jää vaille tarvitsemaansa tunneyhteyttä. 

Lapsen tulee kokea rakkautta, hänen tulee saada vapaasti ilmaista tunteitaan, hänen tulee saada hellyyttä, turvaa ja rakastavia rajoja.

Mutta lapsi ei tarvitse isää. Lapsi ei tarvitse edes äitiä, vaikka moni tuntuu pitävän sitä jotenkin isyyttä tärkeämpänä. 

Lapsi tarvitsee rakkautta. Siispä mielestäni myös äitienpäivän voisi mielihyvin muuttaa läheisenpäiväksi.

Isänpäivää ei ole viety

Kuten moni virheellisesti on tulkinnut, kukaan ei ole viemässä keneltäkään isänpäivää. Kyse on kahdesta päiväkodista, ja minusta he ovat tehneet hienon linjauksen. Jokainen juhlikoon isänpäivää, äitienpäivää, läheisenpäivää tai vaikka kissanpäivää miten itse parhaaksi näkee. 

Mutta jos kokee vanhemmuutensa olevan uhattu sen vuoksi, että kaksi päiväkotia on tehnyt sukupuolineutraalin linjanvedon, on tilanne aika surullinen.

Itse en muista päiväkodin isänpäivistä juuri mitään. Isäni ei ollut kuvioissa, mutta ei se minua mitenkään erityisesti traumatisoinut. Se oli normaalia. Sain rakkautta muilta läheisiltäni. 

Siispä pyydän: rauhoittukaa. Olkaa hyviä isiä ja arvostakaa isiä. Tai olkaa mitä haluatte. Isänpäivää ei ole viety, se voi olla ihan mitä itse toivotte. Vaikka läheisenpäivä.

  • Julkaistu 07.11.2017
  88   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kommentit

Sanoisin asian toisin päin: Onko jonkun isättömän lapsen vanhemman itsetunto niin alhaalla, että toisetkaan lapset eivät saa viettää isänpäivää? Eli jos annan lapselleni nimen, jota ei ole nimipäiväkalenterissa, eivät muutkaan lapset saa viettää nimipäivää? Ja niin edelleen, sen kun nimeätte seuraavan perinteen, jota ei ole lupa enää viettää, koska yksilö joka mielensä pahoittaa tai on ololtaan pettynyt, saa sanella, että mitä tehdään tai ei tehdä.

Vierailija30
# 12.12.2017 10:57   2   0 X Ilmoita asiaton viesti

tre

Vierailija
# 11.11.2017 08:35   2   0 X Ilmoita asiaton viesti

Jos tuo on Voi hyvin -lehden toimituspäällikön kulttuurimarxistinen kanta, eipä tarvitse lehteä tilata. Tilanne on todellakin surullinen, ja toimituspäällikkö itse on surullinen tapaus ja esimerkki siitä, kun ihminen ei tiedä mitä puhuu. Kyllä lapselle on tärkeää, että hänellä on isä ja äiti. Ja toisaalta: minulla on oikeus olla nainen ja äiti ja miehelläni on oikeus olla mies ja isä. Sukupuolineutraalius ei lisää tasa-arvoa, vaan vähentää sitä, mitätöimällä minun naiseuttani ja miesten miehisyyttä. On ihanaa, että on miehiä ja naisia. Molemmat ovat elämälle välttämättömiä.

Vierailija
# 10.11.2017 23:30   5   0 X Ilmoita asiaton viesti

Lapsen syntymään tarvitaan munasolu ja siittiö, nainen ja mies. Kun lapsi syntyy äiti ja isä tai jokin muu vaihtoehto antaa lapselle hoivan, huolenpidon ja rakkaude. Ei sateenkaariperhe tai mikään muukaan ryhmä tee lapsesta onnellista ihmistä . Lapsen terveen koko.aisvaltaosen kehityksen tukena on rakastava vanhempi joka mahdollistaa kasvun yhteiskuntaan.
On ihan hö höpö juttu tuo läheispäivä. Jos jollain on vaikea sanoa äiti ja isä, on hyvä tutkia mikä itsellä on vikana. Jos parituhatta vuotta on äiti ja isä kelvannut yhteikunnassa kertomaan arvostettujen ihmisten asemasta perheessä. Ei ihmisten jotka tavoitellessaan jotain älytöntä näkyvyyttä mukaan tarvitse lähteä luullen sen olevan jotain erityistä. Säälin todella niiden ihmisten lapsia joilla ei ole mahdollisuutta saada kokea sanaa äiti ja isä. Ne ovat maailman kauneimpia sanoja.

Vierailija
# 9.11.2017 19:34   6   0 X Ilmoita asiaton viesti

Tai entäpä jos olisi samalla tavalla kuin Espoon päiväkodeissa. Olisi isänpäivä, äitienpäivä ja läheisen päivä. Näin jokainen saa jotakin. Ja jos äiti tai isää ei ole, niin aamiaiselle on tervetullut joko isä, äiti tai lapselle tärkeä ihminen. Lahja tehdään hänelle joka lapsen elämässä on tärkeä. On se sitten isi, pappa taikka äiti. Täytyy lapsen myös pystyä olemaan ajatuksen kansssa, että kaikki eivät vain ole samalla viivalla. On perheitä joilla on vanhemmat, on perheitä joilla on vain äiti tai isä, tai ei niistä kumpaakaan ja on perheitä joilla on kuitenkin se yksi tärkeä ihminen jolle lapsi voi lahjansa ojentaa ja kokea olevansa rakastettu. ❤️ Minullakin on ollut aina elämässäni kaksi äitiä. Toinen joka on virallisesti äiti ja toinen jota kutsun varaäidiksi ja joka on koko elämän ollut aivan yhtä tärkeä kuin oma äiti. Hän ei ole edes äitipuoli virallisesti. Vaan ihan tärkeä, rakas ja minulle äiti, siinä missä omakin äiti.

Vierailija
# 8.11.2017 12:46   2   0 X Ilmoita asiaton viesti

Minkä takia perinteistä pitää luopua? Isänpäivä on aina ollut,ilman miehiä ei olisi lapsia,näin se vaan on. Outo masilma nykyään.

Vierailija
# 8.11.2017 12:40   7   0 X Ilmoita asiaton viesti

Miten joku/jotkut voivat tällaista typerää edes ehdottaa?! Isänpäivä on ja pysyy! Ne jotka ei tiedä mitä ovat, juhlikoon omia päiviään millä nimillä haluaa.

Vierailija
# 8.11.2017 11:24   7   0 X Ilmoita asiaton viesti

Kun lapsi oppii ensimmäisen sanan, niin tuskin se tulevaisuudessakaan tulee olemaan 'läheinen'. Hän sanoo näiden neutrien perheessäkin että 'äiti' tai 'isä' tai kutsuvat sitten näitä läheisiään jollakin nimellä, jos he ylipäätään ovat lisääntymiskykyisiä tai -haluisia. Läheinen on kaunis ja kuvaava ilmaisu ystäville, sukulaisille jne... Biologiset tai sijaisvanhemmat ovat siitä joukossa aivan omassa erikoisasemassaan ja ansaitsevat lastensa silmissä äidin ja isän 'tittelin'..

Vierailija
# 8.11.2017 09:44   5   0 X Ilmoita asiaton viesti

Olen Sinkkosen kanssa saamaa mieltä höpö, höpö juttuja. Nyt mennään jo liian pitkälle!

Aila Taipalvesi
# 8.11.2017 09:00   9   0 X Ilmoita asiaton viesti

Kysely

Miten rentoudut parhaiten?:

Näistä keskustellaan

VH0118astrid

Kirjailija Astrid Lindgren säilytti lapsenmielisyytensä loppuun asti. Hän kipusi koivuun vielä 80-vuotiaana.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

Tiinan blogi uusi

Sanotaan, että sotkuinen työpöytä on nerouden merkki. Ylenpalttinen sotku ja lika voivat kuitenkin kertoa pahoista ongelmista.

Vh4 12 terveys

Gynekologi Maija Kajanin mukaan vaihdevuosi-ikäisiä naisia hoidetaan Suomessa huonosti. Oireita voidaan helpottaa monin tavoin.

Lukijoiden mietelause

Onko sinulla joku itse keksimä miete, jonka haluaisit jakaa muillekin? Lähettämällä mietelauseesi meille osallistut upean kalenterin arvontaan.

Oletko nähnyt kummituksia tai muita henkiolentoja? Lukijat kertovat parhaat kummitustarinansa. Kerro sinäkin omasi.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

3lehti

Voi hyvin on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntija. Lehti kannustaa pitämään mielen energisenä, kehon...