Treeni ja ravinto

Lähde sienimetsään tai kasvata kotona

Sienikausi on nyt parhaimmillaan. Metsästä löytyy vaikka mitä herkkuja sateisen ja lämpimän syksyn ansiosta.

Teksti Hanna Kaisa Hellsten
Kuvat Raisa Kyllikki Ranta
5.9.2016 Voi hyvin

Turvallista syötävää

Kunnollinen sieniruoka tuoksuu ihanalta, maistuu herkulliselta eikä tunnu suussa limaiselta. Sienet ovat maukkaita proteiininlähteitä. Vähä­energiset herkut sisältävät myös runsaasti hivenaineita.

Hyväkin sieniruoka jakaa ihmiset vihaajiin ja rakastajiin. Jos itiöemä ei maita, voi sieniä nauttia myös jau­heena, kapseleina tai teenä. Toisia sienet saattavat jopa epäilyttää, sillä joukossa on myös myrkyllisiä lajeja.

– Kaupalliset sienivalmisteet ovat elintarvikkeita, joten valmistaja on vastuussa niiden turvallisuudesta, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Sanna Viljakainen.  

Sienet ovat parhaimmillaan osa monipuolista ruokavaliota. Tuotteiden ­annosteluohjeita on aina syytä noudattaa. Sienten tuottamat yhdisteet voivat vaikuttaa ihmisen terveyteen monin tavoin. Niiden avulla on kehitetty myös lääkkeitä. Tunnetuin lienee penisilliini. Parhaillaan tutkitaan, voisiko sieniyhdisteistä olla apua esimerkiksi syövän hoidossa.

Vinkki kaupunkilaisille:

Kaupunkien nurmikoilta voi löytää ihania  suomumustesieniä.  Laji on syötävä, eikä se aiheuta alkoholin kanssa samanlaista pahoinvointia kuin sukulaisensa harmaamustesieni. Muita kaupunkisienestäjän tärppejä ovat keväiset huhtasienet, valtavat ukonsienet ja ihanat peltoherkkusienet.

Tiede-lehden tutkimuksen mukaan kaupunkisienissä on jopa vähemmän raskasmetalleja kuin metsässä kasvavissa saman lajin itiöemissä. Suurin riski on siinä, että sienen tunnistaa väärin, sillä esimerkiksi valkoinen kärpässieni on tappavan myrkyllinen.

Kasvata kotona:

Jos et ehdi sienimetsään, voit kasvattaa metsän herkkuja vähällä vaivalla vaikka keittiön ikkunalaudalla tai parvekkeella. Myynnissä on sienten kasvatuspaketteja, joiden ohjeilla ruokasienten viljelyn pitäisi onnistua aloittelijaltakin.

Tutun herkkusienen lisäksi koti­kokille on tarjolla ainakin siitakkeita ja osterivinokkaita. Siitakkeen kasvatusalustoja voi tilata suoraan muun muassa Polar Shiitakkeelta Rääkkylästä.

Lähipostissa on syytä piipahtaa ­nopeasti lähetyksen saavuttua, sillä pienet siitakkeet alkavat kasvaa heti, kun paketti lähtee Pohjois­-Karjalasta.

Testaa näitäkin herkkuja:

Ruskeat siitakesienet sisältävät lentinaania, jota käytetään Japanissa rohdoksena. Sen uskotaan estävän kasvaimien muodostumista. Siitake­sientä on käytetty myös luonnon anti­-aging-tuot­teena. Sieni on alun perin kotoisin Itä­-Aasiasta, mutta sitä viljellään myös Suomessa. Se täytyy kypsentää hyvin, sillä raaka sieni saattaa aiheuttaa iho-oireita.

Vinokasta kolesteroliin. Osterivinokkaalla sanotaan olevan myönteisiä vaikutuksia rasva-aineenvaihduntaan ja kolesteroliin. Sientä kasvaa jopa eteläisimmän Suomen leh­doissa. Osterivinokkaan uskotaan estävän virusten kasvua, joten sitä käytetään myös syyliin.

Pakuria lääkkeeksi. Suomen metsissä kasvavaa sientä pidetään immuuni­puolustuksen buusterina. Pakurilla on hoidettu kansan­lääkinnässä monia vaivoja ­Suomessa, Venäjällä ja Kiinassa. Pakurin sisältämän betuliinin on havaittu estävän syöpäsolujen kasvua laboratorio-o­loissa.

Lakkakääpää stressiin. Sienten uskotaan jopa tasoittavan tunteita. Japanissa reishinä tunnettua lakkakääpää pidetään mystisenä sienenä, joka lievittää väsymystä ja stressiä. Sienen sanotaan tasapainottavan hormonitoimintaa ja pidentävän elämää. Lakkakääpää voi myös kokeilla univaikeuksien hoitoon.

Älä unohda orakasta. Siiliorakkaan sanotaan stimuloivan aivotoimintaa ja parantavan muistia. Valkoista leijonanharjaa muistuttava itiöemä on myös erinomainen ruokasieni, jota käytetään kiinalaisessa keit­tiössä. Viljeltyä siiliorakasta voi saada aasialaisista ruokakaupoista.

Koko juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 5/2016

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt