Tiinan blogi

Kun ystävä kuolee, maailma pysähtyy

Menettäessäni nuoren ystäväni muistin, ettei kukaan meistä ole turvassa.

Oli aurinkoinen päivä, ja minä olin vielä hetken kahdeksanvuotias. Olimme juuri muuttaneet uudelle asuinalueelle. Menin pihalle testaamaan keinua, jossa juuri kukaan ei ollut vielä keinunut.

Ylimmän kerroksen ikkunassa näkyi hahmo: pieni lapsi. Hänen vieressään seisoi kaksi vanhempaa. Vilkutin ja viitoin hänelle, että tulisi pihalle. Pian lapsi kipitti luokseni.

En tiedä, miten olin niin rohkea. Lapsi oli vakava ja hiljainen, miltei vaisu. Meistä tuli parhaat ystävät.

Lapsi oli söpömpi ja suojatumpi kuin me muut. Hän oli minua vain vuotta nuorempi mutta tuntui paljon pienemmältä. Hän ei esimerkiksi saanut tulla mukaan, kun kävimme kaupassa ostamassa jäätelöä. 

Meitä yhdisti laulaminen. Lauloimme stemmoja vaivattomasti ja heleästi. Äänemme soivat hyvin yhteen. Teini-iässä aloimme kuunnella räppiä. Ihastuimme etenkin Tupac Shakurin musiikkiin ja osasimme kappaleet ulkoa.

Jossain vaiheessa erkanimme. Yläasteella ystäväni oli eri koulussa, ja näimme toisiamme harvoin.

Ystävä palaa luokseni

Täytin 20 vuotta, menin yliopistoon ja muutin ensimmäiseen omaan asuntooni Taka-Töölöön. Silloin ystävä palasi luokseni. Hän muutti väliaikaisesti pieneen yksiööni. Emme riidelleet juuri koskaan. Juhlimme, haaveilimme tulevasta ja muutimme isompaan asuntoon.

Kirjoitimme keltakarvaisen Nalle Puh -muistikirjan sisäkanteen sisäpiirivitsejämme. Lopulta niille ei meinannut enää riittää tilaa. Ei, vaikka kirjoitimme töissä ollessamme toisillemme kirjeitä paperilappuihin, kartonginpaloihin ja ruskeisiin paperipussukoihin.

Vuoden päästä hän muutti pois. Elämämme kulkivat radoillaan, toteutimme unelmiamme, erosimme, kärsimme, onnistuimme, olimme taas onnellisia. Pidin häntä koko ajan korvan takana, seurasin kokemuksia etäältä. Hän teki samoin.

Ja kun taas tapasimme, oli kuin emme olisi koskaan olleet erillään.

Ystäväni oli toisaalta kuin lapsi ja toisaalta syvällinen kuin vanha buddhalainen munkki. Hän hermostui harvoin ja näki kaikissa asioissa hyvät puolensa. Toisaalta hän oli tarkkanäköinen kriitikko. Puolesta lauseesta hän osasi oitis sanoa, mikä perustava ongelmani oli. 

Viimeisimmässä kriisissäni hän ohjeisti: "Mikään ei ole peruuttamatonta. Mutta muista että ei pidä myöskään pelätä muutosta." 

Minä pelkäsin, hän ei. Ystäväni ajatteli, että elämä kantaa. Hän teki rohkeita ratkaisuja, toimi intuitiivisesti ja samalla tyynesti. Kaikki järjestyy. Älä huoli.

Kuolema astuu kuvaan 

Viime helmikuussa ystäväni sairastui vakavasti. Hän kertoi minulle, ettei halunnut surkuttelua eikä hössötystä. Olin varma, että hän selviää. Asiat ovat menossa parempaan päin, hoimme toisillemme.

Hän ei selvinnyt. Kun olin viimeisen kerran sairaalassa, hän ei voinut enää puhua. Sen sijaan hän hymyili, kun näki minut. Ensi kertaa moneen päivään.

Uutinen tuntui epäuskottavalta ja kuvottavalta. Hän oli minua nuorempi. Ei näin pitänyt käydä. Meidänhän piti mennä mökille, kun paranet. Sinun piti vielä kertoa, miten luopua pelosta.

Ruskeat paperipussit viesteineen ja keltakarvainen muistikirja ovat kellarikomerossani. En ole vielä halunnut katsoa niitä.

Sinä rakastit syksyä ja minä sinua. Tänä syksynä ikävä painaa sadepilvenä keuhkoissa.

Kun katosit, muistin, ettei kukaan täällä ole lopullisesti turvassa. Mutta aion silti sanoa itselleni kuten sinä sanoit: ei hätää. Kaikki järjestyy. 

  • Julkaistu 10.10.2017
  37   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kysely

Miten rentoudut parhaiten?:

Näistä keskustellaan

VH0118astrid

Kirjailija Astrid Lindgren säilytti lapsenmielisyytensä loppuun asti. Hän kipusi koivuun vielä 80-vuotiaana.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

Tiinan blogi uusi

Sanotaan, että sotkuinen työpöytä on nerouden merkki. Ylenpalttinen sotku ja lika voivat kuitenkin kertoa pahoista ongelmista.

Vh4 12 terveys

Gynekologi Maija Kajanin mukaan vaihdevuosi-ikäisiä naisia hoidetaan Suomessa huonosti. Oireita voidaan helpottaa monin tavoin.

Lukijoiden mietelause

Onko sinulla joku itse keksimä miete, jonka haluaisit jakaa muillekin? Lähettämällä mietelauseesi meille osallistut upean kalenterin arvontaan.

Oletko nähnyt kummituksia tai muita henkiolentoja? Lukijat kertovat parhaat kummitustarinansa. Kerro sinäkin omasi.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

3lehti

Voi hyvin on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntija. Lehti kannustaa pitämään mielen energisenä, kehon...