Hyvinvointi

Koskettaako katukoirien kohtalo – näin voit auttaa

Hylätyt koirat kaipaavat apua ympäri maailmaa. Lue ohjeemme siitä, kuinka sinäkin voit auttaa.

Teksti Tiina Tuppurainen
Kuvat Heidi Strengell
10.12.2014 Voi hyvin

Koiria jätetään heitteille ympäri Eurooppaa. Etelä-Euroopassa ongelma näkyy katukoirina, Länsi-Euroopassa koirien hylkäämisinä tarhoille.

– Esimerkiksi Englannissa ja Saksassa on todella isoja tarhoja. Saksassa hylätään vaikeita ja kookkaita rotuja, kuten mastiffeja ja terrierejä, kertoo Koiratarhat-sivustoa ylläpitävä Jutta Orovala.

Pahimmillaan koiria pahoinpidellään ja tapetaan.

– Espanjassa kohdellaan kaltoin metsästyskoiria. Romaniassa katukoiria suorastaan lahdataan, Orovala sanoo.

Kerromme katukoirien huonosta tilanteesta Espanjassa uudessa numerossamme (10/14). Valokuvaaja Heidi Strengell adoptoi Espanjasta hylätyn koiran ja kävi syksyllä kuvaamassa muita koiria tarhoilla. Kuvista syntyi näyttely, joka avautuu helmikuussa helsinkiläisessä Galleria Jangvassa.

Jutta Orovala perusti järjestöjä listaavan sivustonsa siksi, että hän halusi tarjota ihmisille tietoa koirien auttamisesta.

– Adoptio on vain yksi keino auttaa. Jokainen voi tehdä jotain pientä. Olennaista on vaikuttamistyö, jota järjestöt tekevät kohdemaassa. Esimerkiksi sterilointikampanjat ovat todella tärkeitä, Orovala sanoo.

Jos haluat auttaa katukoiria, lue vinkkimme ja valitse sinulle sopivin tapa.

Auttamisen ABC

1. Ota selvää

Suomessa toimii useita löytöeläinjärjestöjä, jotka tekevät yhteistyötä eurooppalaisten koiratarhojen kanssa esimerkiksi Kreikassa, Serbiassa Bulgariassa, Espanjassa ja Romaniassa. Varminta on valita Eviran Traces-järjestelmässä oleva suomalainen järjestö, joka on rekisteröitynyt Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteriin. Järjestöjen kanssa toimivat koiratarhat noudattavat maan paikallista lakia. Luotettavilla tarhoilla ja järjestöillä on toimivat nettisivut. Yksityisten henkilöiden tileille tehdyt lahjoitukset eivät välttämättä päädy koirien hyväksi, siksi niitä tulisi välttää. Luotettaviin yhdistyksiin voit tutustua esimerkiksi osoitteessa koiratarhat.weebly.com. Euroopan ulkopuolella sijaitsevia tarhoja voi selailla osoitteessa worldanimal.net.

2. Tarjoa apua

Tiedustele suoraan järjestöltä, minkälaista apua he kaipaavat. Voit antaa niille esimerkiksi raha- tai tavaralahjoituksia. Osa järjestöistä kerää huopia, remmejä ja muita tarvikkeita, joita ne lähettävät isomman erän kerrallaan kohdemaahan.

3. Ryhdy kummiksi

Monilla tarhoilla on kummitoimintaa. Voit ryhtyä koiran lentokummiksi tai valita tietyn koiran tarhan nettisivuilta ja tukea sitä. Esimerkiksi Espanjan Koirat etsii jatkuvasti vapaaehtoisia, jotka lentävät Suomeen adoptoidun koiran kanssa Malagasta Helsinkiin. Koirat matkustavat ruumassa. Lentokummin tehtävänä on olla mukana lähtöselvityksessä tarhan työntekijöiden kanssa sekä koiran luovutuksessa uusille omistajilleen.

4. Poikkea tarhalle

Jos olet lähdössä lomalle, voit ottaa yhteyttä paikalliseen koiratarhaan ja tarjoutua auttamaan päiväksi tai kahdeksi. Auttaa voi esimeriksi viemällä tarhalle ruokaa ja luita, ulkoiluttamalla koiria tai viettämällä niiden kanssa aikaa. Koirille on tärkeää, että ne saavat läheisyyttä ja hellyyttä.

5. Adoptoi oma koira

Voit auttaa hylättyjä koiria myös tarjoamalla niille kodin. Suomeen tuodaan Eviran tietojen mukaan vuosittain noin 900 koiraa rekisteröityjen yhdistysten kautta. Kodittomien koirien tietoja voi selailla yhdistysten nettisivuilla. Espanjan Koirat haastattelee jokaisen adoptoijaehdokkaan, jotta varmistetaan, että koira sopii juuri kyseiseen kotiin. Koirat käytetään eläinlääkärissä, steriloidaan, madotetaan ja rokotetaan. Ne myös testataan erilaisten loisten ja bakteerien varalta. Eläinlääkärit lähettävät tarhalta Suomeen tarvittavat tiedot eläinten kunnosta sekä maahantuontiin liittyvistä asioista.

Läheet: Hanna Kuusisto Espanjan Koirista ja Koiratarhat-sivuston ylläpitäjä Jutta Orovala.

Lisää tietoa: koiratarhat.weebly.com, espanjankoirat.com ja worldanimal.net.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt