Sairaudet

Koko keho kuntoon, osa 6/10: Vatsa ja suolisto

Ruokaremontti ja liikunta lisäävät suoliston hyvinvointia.

Teksti Satu Väisänen
Kuvat Johanna Myllymäki
24.8.2011 Voi hyvin

Suolistoa ei ole suotta sanottu toisiksi aivoiksi, sillä sen miljoonien hermosolujen toiminta vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin. Ravinto pilkkoutuu ja imeytyy suolistossa. Se on ihmisen suurin immunologinen elin, joka erittää muun muassa kymmeniä erilaisia hormoneja.

Ilman tasapainoista ravintoa vatsan toiminta saattaa häiriintyä ja aiheuttaa ummetusta, ripulia, turvotusta, ilmavaivoja, närästystä tai ärtyneen suolen oireyhtymän.

Vatsavaivojen taustalla saattaa olla suoliston bakteerien epätasapaino. Hyvää bakteerikantaa rasittavat liian paljon käsitelty ruoka, lääkkeet, jatkuva stressi, nautinto- ja säilöntäaineet sekä antibakteeriset astianpesuaineet. Tarpeettoman hygieeninen elinympäristö aiheuttaa sen, että hyvät bakteerit eivät joudu taistelemaan haitallisia vastaan. Silloin immuniteetti ei kehity normaalisti.

Stressi ja pelko tuntuvat vatsassa jo ennen kuin ne ilmenevät muualla kehossa. Myös positiivinen jännitys saa mahan kipristelemään ja suoliston tyhjenemään. Väitetään, että katkerien tunteiden nieleminen voi tuntua närästyksenä ja että mahahaavassa jokin ”syö sinua sisältä käsin”. Ummetuksen vaivatessa pidät ehkä jostakin tunteesta kiinni. Ripuli taas kertoo siitä, että voit pelätä omia tunteitasi ja haluat päästä niistä eroon. Toisaalta äkillinen ripuli voi johtua myös ruokamyrkytyksestä tai esimerkiksi rotaviruksesta. Ripuli on aina oire, ei sairaus sinällään.

Valitse nämä:

1. Kuitu. Kuidun puute on tyypillinen virhe ruokavaliossa. Kuitu eli imeytymätön hiilihydraatti pehmentää ulosteen rakennetta ja lisää sen kulkeutumisnopeutta. Kuituja saa parhaiten täysjyväviljoista, marjoista, hedelmistä, palkokasveista ja kuitulisistä.

2. Probiootit ja prebiootit. Bakteerikantaa tasapainotetaan probiooteilla eli terveyttä edistävillä bakteereilla. Maitohappobakteerien nauttiminen voi vaatia säännöllistä käyttöä ja on tärkeää etenkin antibioottikuurien aikana. Prebiootit toimivat ravintona suoliston hyödyllisille mikrobeille ja lisäävät niiden kasvua.

3. Liikunta. Liikkuessa vatsalihaksisto ja suolisto aktivoituvat, mikä on erityisen tärkeää ummetuksesta kärsivälle. Jos kärsit ärtyneestä vatsasta, suosi lajeja, joissa ei tule tärähdystä alustaa vasten. Tällaisia ovat esimerkiksi jooga, pilates, pyöräily ja hiihto.

4. Vyöhyketerapia. Vatsan heijastepisteet sijaitsevat jalkapohjan koverassa kohdassa, ja niitä on myös korvassa. Heijastepisteitä käsittelemällä hoitaja voi vaikuttaa tiettyihin elintoimintoihin ja sisäelimiin, mistä voi olla apua toiminnallisissa vatsavaivoissa. Hoito voi myös nostaa esiin vanhoja traumoja. Tällöin hoidettava saa tilaisuuden miettiä, mistä tunteista olisi hyvä luopua.

Vältä näitä:

1. Tulehduskipulääkkeet ja antibiootit. Säännöllinen tulehduskipulääkkeiden, esimerkiksi ibu- ja ketoprofeenin sekä asetyylisalisyylihapon käyttö vaurioittaa vatsan limakalvoja ja voi aiheuttaa vakavia suolisto-oireita. Antibioottikuurejakaan ei ole syytä syödä vain varmuuden vuoksi.

2. Nautintoaineet. Alkoholi ärsyttää vatsalaukun limakalvoa. Kahvin kofeiini kiihdyttää suoliston toimintaa ja johtaa ripuliin, kun taas teen tanniinit voivat aiheuttaa ummetusta. Tupakointi pahentaa ärtyneen vatsan oireita.

3. Lisäaineet. Kun vatsavaivat ovat toiminnallisia, on hyvä välttää sakeuttamisaineina tai kuitulisänä käytettyjä lisäaineita, kuten inuliinia, oligofruktoosia tai frukto-oligosakkaridia. Niitä on esimerkiksi rasvattomassa jogur-tissa tai sokerittomissa mehukeitoissa. Myös karrageeni

voi aiheuttaa suolistovaivoja.

4. Stressi. Stressissä ruoansulatus häiriintyy, sillä veri ohjautuu vatsasta lihaksistoon. Mahalaukun toiminnot hidastuvat, kun entsyymejä ja ruoansulatusnesteitä ei enää erity kuten ennen.

Kokeile

Vatsan turvotuksesta ja suolen toimintahäiriöstä kärsivän ei kannata jättää kaikkea viljaa pois vain gluteiinin välttämiseksi. Ongelmia voivat aiheuttaa muun muassa rukiin ja vehnän kuidut, joiden liian nopea pilkkoutuminen paksusuolessa aiheuttaa vatsa-vaivoja. Niitä sopivampia kuituja saat kaurasta, tatta-rista tai hirssistä.

Vaihda myös kaali, pavut, linssit, kukkakaali ja par-sakaali tomaattiin, kurkkuun ja salaattiin sekä omena ja päärynä sitrushedelmiin. Myös punainen liha sulaa huonosti ja lisää usein syötynä paksusuolensyövän riskiä.

Lähteet:

•    TtM Jenni Lappi Itä-Suomen yliopiston Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksiköstä ja refleksologi Ulvi Wirén

•    Heinonen, Paula: Vihdoinkin hyvä olo, suolisto kuntoon ruokavalion avulla. Gummerus 2006.

•    Shapiro, Deb: Kehosi paljastaa mielesi. Basam Books 2009.

•    kaypahoito.fi

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt