VH0317elina

Kirjailija ja ohjaaja Elina Hirvonen taistelee vihaa vastaan

Rasismi ja naisviha kulkevat usein käsi kädessä, Elina Hirvonen sanoo.

”Eläköön kansallissosialismi!” nuori mies huutaa. Kaljupäiset toverit vastaavat hurraamalla. Seuraa palopuheita maahanmuuttajien tekemistä joukkoraiskauksista ja suvakeista, jotka johtavat Suomen tuhoon. Elina Hirvosen kuvausryhmän kamera tarkentaa natsitervehdykseen nousseisiin käsiin.

– Vihan, inhon ja vihanlietsonnan määrä oli mykistävä. En olisi voinut kuvitella, että Suomessa voi olla mahdollista kiihottaa kansanryhmää vastaan tuntikausia niin, että poliisi seisoo vieressä. Raja siitä, mitä muista saa sanoa, siirtyy jatkuvasti kauemmaksi, kirjailija ja dokumentaristi sanoo.

Viime vuoden helmikuussa Hirvonen alkoi kuvata doku­menttielokuvaa yhteiskunnan ilmapiirin kiristymisestä, kun ennätysmäärä turvapaikanhakijoita oli saapunut lyhyessä ajassa Suomeen.

– Koin ahdistusta ja neuvottomuutta vihan levitessä, ja halusin tehdä puheenvuoron tästä ajasta.

Kuvaukset aloitettiin Petäjävedeltä, jossa vastaanottokeskukseen oli tehty polttopulloisku. Vuoden aikana Elina kuvasi tiimeineen niin turvapaikanhakijoita, rajat kiinni vaativia Suomen Sisun jäseniä kuin rasismia vastustavia kansalaisia. Ensi-iltansa Kiehumispiste sai tammikuussa DocPoint-festivaalilla.

Elina tunnetaan punavihreänä feministinä ja vankkumattomana ihmisoikeuksien puolustajana. Silti hän kuvasi kunnioittavaan sävyyn myös heitä, joiden kanssa oli eri mieltä.

– Elokuvan tarkoitus on edistää vuoropuhelua. Ajatuksena oli, että se voisi saada aikaan kohtaamisia ja pyrkimystä ymmärtää toisten maailmaa.

Suomalaisten jakautumista eri leireihin pitää purkaa aktiivisesti.

Elina ei tarkoita, että ihmisarvoa halveksiva toiminta pitäisi hyväksyä. Päinvastoin, siihen pitää puuttua. Mutta hänen mielestään vaikkapa puhe valkoisesta roskasakista ei vie yhteiskuntaa eteenpäin, vaan lisää vihaa.

– On sietämätön ajatus, että rasismia vastustettaisiin haukkumalla ja katsomalla alaspäin muita.

Elinan mukaan on eri asia tuomita teot ja ideologiat kuin ihmiset. Kaikilla on ihmisarvo. Sitä pitää puolustaa, eikä luoda uusia raja-aitoja.

– Samalla on tärkeää muistaa, että meidän, jotka emme ole uhatussa asemassa uskontomme tai ihonvärimme takia, täytyy puhua näiden kuilujen yli.
 

Tässä Elina Hirvosen vinkit parempaan elämään:

Opettele säästämään
Jos ei ole perijätär, on säästettävä rahaa.Oivalsin tämän lapsena mummiltani, joka oli syntynyt rutiköyhään torppaan. Mitä vähemmän rahaa on tai mitä vähemmän se kiinnostaa, sitä enemmän taloutta kannattaa opetella, sitä sitkeämmin säästää. Se tuo vapautta ja turvaa.

Korjaa se, minkä voit
Mene ongelmia päin. Hae apua. Ajoissa, jos mahdollista, mutta mieluummin myöhään kuin ei koskaan.

Kaikkea ei voi korjata
Elämässä on kipuja ja suruja, jotka eivät häviä millään surutyöllä tai ajatusten muuttamisella. Elämä voi olla hyvää, vaikka siinä olisi tilaa korjaamattomille suruille.

Mene luontoon
Luonto parantaa. Siksikin sitä pitää suojella. Kun ­tarvitsen luonnosta voimaa, lähden ­lenkille Seurasaareen.

Hanki vanhempi ystävä
Hanki itseäsi paljon vanhempi ystävä ja huomaa, miten mahtava, rohkea ja säkenöivä hän on! Viimeksi opin vanhemmalta ystävältäni, että mielenosoituksesta voi löytää suuren rakkauden.

Kuuntele ihmisiä
Sen sijaan, että päättelisit, millaisia muut ovat, mitä he ajattelevat ja edustavat, sinun kannattaa kuunnella heitä. Parisuhteessa, politiikassa, yhteiskunnallisissa ratkaisuissa. Erityisesti kannattaa kuunnella ihmisiä, joita kohtaan tuntee pelkoa tai vihaa.

Tee kirjasta kumppani
Ihminen, joka kantaa mukanaan hyvää kirjaa, ei koskaan ole yksin. Inspiroiduin viimeksi Heikki Aittokosken kirjasta Kuolemantanssi. Aittokoski kirjoittaa eurooppalaisen äärioikeiston noususta viisaasti, analyyttisesti ja briljantilla tyylillä.

Juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 3/2017

  • Ilmestynyt lehdessä 03/2017
  • Julkaistu 03.05.2017

Artikkelin avainsanat

Elina Hirvonen, ihmisoikeudet, naisviha, rasismi
  68   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kommentit

Hei Elina,
Luin juuri kirjasi Kauimpana kuolemasta. Halusin vain kiittää koskettavasta lukuelämyksestä ja työstä jota teet ymmärryksen ja vuoropuhelun lisäämiseksi.

Vierailija
# 11.5.2017 14:37   1   0 X Ilmoita asiaton viesti

Kysely

Miten rentoudut parhaiten?:

Näistä keskustellaan

VH0118uni

Moni elää niin kierroksilla, ettei pysty rauhoittumaan edes yöksi. Auttaisiko höyhenin koristeltu unisieppari?

VH0712 Anne lindholm

Unet ovat viisaita oppaita. Niitä kannattaa tutkia ja kuunnella. Unet viitoittavat tietä eteenpäin.

Tiinan blogi uusi

Kun isännöitsijä ei vastannut lukuisiin soittopyyntöihini, tajusin, miten helppoa on väistellä vastuuta palveluiden sähköistyessä.

VH0118astrid

Kirjailija Astrid Lindgren säilytti lapsenmielisyytensä loppuun asti. Hän kipusi koivuun vielä 80-vuotiaana.

Lukijoiden mietelause

Onko sinulla joku itse keksimä miete, jonka haluaisit jakaa muillekin? Lähettämällä mietelauseesi meille osallistut upean kalenterin arvontaan.

Oletko nähnyt kummituksia tai muita henkiolentoja? Lukijat kertovat parhaat kummitustarinansa. Kerro sinäkin omasi.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

3lehti

Voi hyvin on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntija. Lehti kannustaa pitämään mielen energisenä, kehon...