Terveys

Kehoherätys

Janice Redmanin kehittämä bodyflow herättää kehon ja mielen yhteyden.

15.3.2010 Voi hyvin

Kuka?

New Yorkin kasvatti Janice Redman kävi Suomessa ensim-mäisen kerran vuonna 1976.

– Rakastuin suomalaiseen mieheen, se oli syy tulooni. Muutimme Suomeen kuitenkin vasta pari vuotta myöhemmin.

Tanssijana työskennelleelle Janicelle muutto oli aluksi sokki. Ympärillä oleviin ihmisiin oli vaikeaa saada yhteyttä, ja tanssin opettaminen tuntui vaikealta. Janicesta tuntui, että ihmiset hänen ympärillään eivät olleet kunnolla hereillä.

– Kun matkustin raitiovaunussa, näin usein, miten joku vanhus olisi tarvinnut istumapaikan, mutta kukaan ympärillä olevista ei sitä antanut. En tarkoita, että suomalaiset olisivat olleet pahoja ihmisiä. He eivät vain olleet tarpeeksi hereillä huomatakseen, mitä ympärillä tapahtui.

Janice alkoi kehittää omaa tapaansa opettaa kehotietoisuutta. Tanssijan uransa aikana hän oli opiskellut paljon erilaisia tanssilajeja, joogaa ja pilatesta. Oppimansa pohjalta hän halusi kehittää uuden tavan herättää kehotietoisuus.

– Halusin saada ihmiset takaisin kotiinsa eli kehoonsa.

Olen saanut lahjaksi kyvyn ymmärtää kehon kieltä ja halusin siirtää sitä muille. Janicen bodylogic-nimellä alkaneet tunnit alkoivat vetää kaikenikäistä ja -kokoista väkeä.

– Minusta oli upeaa nähdä ihmisissä tapahtuva muutos. Heidän ryhtinsä parani nopeasti, ja heidän tapansa olla omassa kehossaan muuttui. Löysin vihdoinkin yhteisen kielen suomalaisten kanssa. Voi että minä rakastan oppilaitani!

Janicen tuntien perusajatus on, että jokainen oppilas saa henkilökohtaista huomiota. Kaikki saavat edetä omassa tahdissaan.

– Pystyn näkemään nopeasti, missä kukin menee. Haluan antaa jokaiselle oppilaalleni haasteita, mutten laita häntä harjoittamaan asioita, joihin hän ei ole vielä valmis. Kehotietoisuutta ei voi oppia parissa tunnissa, kuten ei mitään muutakaan todella arvokasta. Mutta se on taatusti sen arvoista!

Muutama vuosi sitten Janicen tunnit muuttivat nimensä bodyflow’ksi, mutta sisältö pysyi samana: tavoitteena on opettaa kaikki halukkaat ymmärtämään omaa kehoaan.

Miten?

Bodyflow’n ideana on herättää kehotietoisuus. Se yhdistää liikkeen ja hengityksen sulavaksi  virraksi, flow’ksi. Tavoitteena on herättää läsnäolo tähän hetkeen. Harjoitukset parantavat keskikehon hallintaa ja vahvistavat sekä pidentävät lihaksia. Liikkeiden painopiste on lantionpohjassa ja sisäreisissä, toisin kuin monissa muissa lajeissa, joissa korostetaan vatsalihasten hallintaa.

– Lantionpohjassa oleva vahva tuki stabiloi koko lantiota. Lantion asento on hyvin tärkeä koko kehon hyvinvoinnin kannalta. Bodyflow täytyy kuitenkin kokea itse, jotta voi ymmärtää, mistä on kyse. Tätä ei voi verrata muihin menetelmiin, Janice sanoo.

Tunneilla tehdään myös paljon toistoja, jotta liikkeet jäisivät lihasmuistiin.

– Aivot rakastavat rutiineja, toistojen kautta liikkeet jäävät muistiin. Mutta en minä halua pitkästyttää oppilaitani. Samoja lihaksia voidaan harjoittaa monien eri liikkeiden avulla.

Usein tunneilla tehdään myös visualisointiharjoituksia. Mielikuvat voi säilöä muistiinsa ja ottaa tunnin jälkeen mukaansa.

Kenelle?

Bodyflow sopii kaikille, jotka haluavat tuntea olonsa kotoisaksi omassa kehossaan. Tunnit ovat sekä henkisesti että fyysisesti haastavia. Kehotietoisuuden heräämiseen tarvitaan tarkkaa keskittymistä. Tunnit sopivat mainiosti myös niille, jotka haluavat oppia armollisuutta omaa kehoaan kohtaan.

Kokeile kotona

1. Ylösalaisin käännetty V

Nouse varpaan kärjille ja laske kädet maahan, niin

että vartalosi muodostaa ylösalaisin käännetyn

V-kirjaimen. Pidä kantapäät yhdessä. Vie lantiota taakse-päin. Liike aktivoi tehokkaasti lantionpohjaa ja sisäreisiä.

2. Kierto sivuille

Istu tukevasti lattialla istuinluiden päällä ja

koukista jalkapohjat toisiaan vasten. Vie kädet koukkuun pään taakse. Aktivoi lantionpohja ja sisäreidet. Tee hitaasti kiertoja vuorotellen oikealle ja vasemmalle. Liike aktivoi lantionpohjaa, sisäreisiä ja yläselkää.

3. Taakse rullaus

Istu tukevasti lattialla istuinluiden päälle ja aktivoi lantionpohjanlihakset ja sisäreidet. Nojaa hieman taaksepäin. Nosta kädet suoraan eteenpäin rinnan korkeudelle. Nosta kumpaakin kättä vuorotellen takaviistoon ja pidä keskivartalon tuki. Liike aktivoi vatsaa ja yläselkää.

Janice Redmanin harjoitteluperiaatteet:

1. Voima: Fyysisen vahvuuden kautta tunnen omistavani oman kehoni.

2. Dynaamisuus: Annan liikkeen viedä ja sallin kehoni työskennellä eri tavoin eri tilanteissa.

3. Kauneus: Koskettaa sydäntäni ja saa tuntemaan oloni eläväksi.

Lisätietoja: bodyflow.info

Teksti Hanna Vilo • Kuvitus Riikka Sormunen

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 2/2010

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi