Terveys

Kasvisten syönti voi pidentää ikää

Alfakaroteenin korkeat pitoisuudet veressä ovat yhteydessä vähentyneeseen riskiin kuolla sydäntauteihin ja syöpiin.

Teksti Timo Lehto
16.2.2011 Voi hyvin

Karotenoidien ryhmään kuuluvat aineet, kuten alfa- ja beetakaroteeni, ovat tehokkaita ehkäisemään vapaiden happiradikaalien tuhoa solukalvoilla, proteiineissa ja perintötekijöissä. Alfakaroteeni on jopa kymmenen kertaa tehokkaampi estämään solujen muuttumista pahanlaatuisiksi syöpäsoluiksi kuin beetakaroteeni. Alfakaroteenia on eniten keltaoransseissa kasviksissa, kuten porkkanoissa, bataatissa ja kurpitsassa. Sitä saa myös tummanvihreistä kasviksista, kuten parsakaalista, muista vihreistä kaalikasveista, vihreistä pavuista, pinaatista ja lehtisalaatista.

C. Li; E.S. Ford; G. Zhao ym.: "Serum a-Carotene Concentrations and Risk of Death Among US Adults: The Third National Health and Nutrition Examination Survey Follow-up Study"Archives of Internal Medicine. published online ahead of print, doi: 10.1001/archinternmed (2010) J. F. Quinn, R. Raman, R. G. Thomas ym. Docosahexaenoic Acid Supplementation and Cognitive Decline in Alzheimer Disease: A Randomized Trial. JAMA: The Journal of the American Medical Association, 2010; 304 (17): 1903 DOI 10.1001/jama.2010.1510.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt