Terveys

Kaaliruoat kunniaan

Epigeneettinen ruokavalio

Teksti Timo Lehto
29.8.2011 Voi hyvin

Geeniemme ilmentymiseen positiivisesti vaikuttavia ruokia (niin sanottu epigeneettinen ruokavalio) ovat muun muassa soijapapu, kukkakaali, parsakaali ja yleensä kaalikasvit. Myös vihreällä teellä, viinirypäleiden sisältämällä resveratrolilla ja kurkumamausteella on edullisia geenivaikutuksia.  Alabaman yliopiston ravitsemustutkijat tunnistivat ruoka-aineita ja niiden yhdistelmiä, jotka vaikuttavat geenitasolla esimerkiksi Alzheimerin tautia ja syöpätauteja ehkäisevästi. Professori Trygve Tollefsbolin mukaan äidit, jotka ovat käskeneet lasten syödä vihanneksensa ovat olleet oikeassa, mutta vasta nyt tiedämme miksi, sillä monet kasvien sisältämistä polyfenolisista aineista estävät geenien haitallisia toimintoja. Toimiva epigeneettinen ruokavalio on helppo toteuttaa, koska tarvittava määrä vaikuttavia ruoka-aineita on helposti saatavilla.

Meeran, S.M., Ahmed, A., Tollefsbol, T.O.: Epigenetic targets of bioactive dietary components for cancer prevention and therapy. Clin Epigenetics. 1 (3-4): 101-116, 2010.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt