Hyvinvointi

Juhani Töytäri: Tervetuloa onnistujien klubiin!

Aktiivinen ja idearikas Juhani Töytäri rohkaisee ihmisiä pitämään yllä onnistumisen kierrettä. Voimme positiivisuudella kannustaa ja yllättää toisiamme!

3.6.2009 Voi hyvin

Juhani Töytärin elämää voi kutsua menestystarinaksi. Miehen pieni tekstauspaja laajeni vähitellen Positiivarit-yritykseksi, joka innostaa suomalaisia onnistumaan.

– Minun tehtäväni on kannustaa ja rohkaista ihmisiä, mutta välillä myös tönäistä eteenpäin. Suuttuneenakin ihminen saa yleensä aikaan jotakin, mikä on parempi kuin ei mitään, Juhani Töytäri kertoo.

Ehkä hieman yllättävästi suomalaiset näyttävät janoavan positiivisuutta! Ajatusten aamiainen, Positiivareiden ilmainen sähköpostipalvelu, menee 75 000 suomalaiselle. Toinen innostusta kuvaava luku on yrityksen nettisivujen kävijämäärä viime vuoden joulun tienoilla: kuukaudessa yli miljoona käyntikertaa!

– Olen istunut noin 12 000 tuntia tekemässä Ajatusten aamiaista. Sen avulla olen pystynyt antamaan ilmaiseksi sellaista, mikä on arvokkainta, eli myönteistä ajattelua. Jos ihmiset haluavat lisää, monenlaisia positiivisia asioita on saatavana. Ylpeimpiä olemme Onnistujan päivyristä, jota on tuotekehitelty 20 vuotta. Päivyri auttaa huomaamaan oman elämän vahvuudet.

Uskomattomia asioita tapahtuu

Positiivarit on nykyisin perheyritys. Juhanin puoliso Jaana sekä kolme heidän neljästä lapsestaan on mukana yrityksessä, samoin Juhanin sisar. Positiivareiden ympärille Juhani on rakentanut 12 hengen yrittäjäverkoston, jolta hän ostaa palveluja.

– Olen hyvin onnellinen. Elämme rikasta elämää emmekä ole sitoneet itseämme kelloon. Tajusin jo kauan sitten, että yritys on olemassa meitä varten eikä päinvastoin. Siitä lähtien, kun aloitin tämän työn, jokainen päivä on ollut minulle kuin jouluaatto pikkupojalle. Joka päivä tapahtuu mitä uskomattomampia juttuja. Tavattuani yli 300 000 suomalaista olen oppinut ainakin sen, että yritän kertoa asioita, jotka ovat kaikille tuttuja ja omien kokemusteni kautta havaittuja.

Juhani Töytäri on saanut aikaan paljon sellaista, mihin ihmiset ovat innolla tarttuneet. Vuonna 1991 hänen aloitteestaan käynnistyi positiivisuusviikko, jonka aikana kannustetaan miettimään, mitä itse kukin osaa, mitä vahvuuksia itsellä ja muilla on, ja nostamaan niitä esille.

– Luulin, että ajatukselle naurettaisiin, kun lama oli tuolloin päällä, mutta se otettiin hyvin vastaan. Henkistä pääomaa on aina käyttämättä.

Huomiota ja innostusta on saanut osakseen myös Suomen positiivisimman ihmisen valinta vuodesta 1993 lähtien. Listalla on liuta tunnettuja nimiä, mutta valtakunnallista valintaa tärkeämpänä Juhani pitää paikallista palkitsemista.

Myönteisyys on voima, joka tarttuu esimerkistä, tuputtamalla se ei mene perille.

– Teen omia juttujani, en tyrkytä niitä. Yritän olla niin oma itseni kuin vain voin, mokailen, pyytelen anteeksi ja elän normaalia elämää. En halua tehdä mitään väkisin.

Kylä tuli kotiin

Juhanin vanhemmat olivat kyläkauppiaita Vehkalahdella. Poika kasvoi sosiaalisuuteen.

– Ei tarvinnut mennä minnekään, ihmiset tulivat meille. Opin olemaan pelkäämättä ihmisiä. Koulun ensimmäiset vuodet menivät hyvin, kunnes aloin aina saada ehtoja. Kauppaopistoon pääsin, koska kaikki sinne hakeneet pääsivät. En ole ollut tyhmä, mutta laiska olin, Juhani kertoo.

Juhani oppi 25-vuotiaana, että ideat täytyy tuoda käytäntöön. Oppi-isänä toimi toimitusjohtaja Rolf Kaiser, joka sai nuorukaisen tajuamaan, että omasta elämästä ja tulevasta perheestä oli otettava vastuu. Elämä muuttuisi, kun mies itse muuttuisi. Juhani innostui valtavasti ja alkoi unelmoida onnistujien kotipesästä.

Neljä vuotta myöhemmin Juhani näki Linnanmäellä maailman suurimman sanaristikon. Hän sai kipinän ja alkoi laatia vielä suurempaa. Opiskeluaikanaan hän oli luonut ristikoita ansaitakseen rahaa. Kuukausi toisensa jälkeen Juhani laati ristikkoa ja sai sen lopulta valmiiksi. Joku toinen ehti kuitenkin julkistaa vielä suuremman, mutta prosessin tärkein opetus jäi elämään.

– Jälkeenpäin huomasin, kuinka tavoitteellisuus toimii. Jos riittävän kovasti haluan jotakin ja uskon siihen, myös pystyn siihen.

Kaikkea voi oppia

Juhani innostui ja halusi kertoa oivalluksestaan muille. Hän toimi myyntiedustajana firmassa, joka myi myyntivalmennusohjelmia. Hän sai nopeasti aikaan tuloksia, kunnes menestys tyrehtyi. Juhani tajusi opettavansa työtä, jota hän ei ollut koskaan itse käytännössä tehnyt. Neljän vuoden kuluttua tulikin oman yrityksen perustamisen aika.

Oma yritys avasi lukemattomia mahdollisuuksia. Positiivarit menestyi mm. postikorteilla, joita myytiin ympäri Suomea. Vähitellen tuotanto laajeni muihinkin tuotteisiin, kuten kirjoihin. Juhani pyydettiin myös luennoimaan, mikä vahvisti itsetuntoa. Yritys kasvoi niin, että Juhanin työ oli pääosin tukkuliikkeen johtamista.

– Ajattelin yhä unelmaani, että minulla olisi onnistujien kotipesä. Mietin, että osaamme kyllä valittaa ja narista ja seurata huonoja uutisia, mutta voisivatko ihmiset huomata myös, mikä merkitys on onnistumisella ja kannustamisella? Mietin paikkaa, jossa ihmiset voisivat ladata itsetuntoa ja huomata, että elämä on kiva juttu.

– Olin itse saanut kotona tavallista kannustusta, mutta itsetuntoni oli vaatinut vahvistusta. Ei vahvuuksia nuoruudessa ongittu esiin sillä tavalla, että olisin hoksannut oman lahjakkuuteni. Tajusin kuitenkin, että pystyin oppimaan lähes minkä tahansa asian.

Oppia tuli lisää, kun lama toi konkurssin ovelle kolkuttelemaan. Oli kolmen miljoonan markan velka, eikä muuta pääomaa kuin oma pää, niin kuin Juhani asian ilmaisee.

– Olin aina luennoinut, että omalla päälläkin pärjää. Tuli tilaisuus näyttää, pitääkö se paikkansa. Seitsemän vuotta tein töitä ja uskoin siihen, että kun ensin tulee varma tunne onnistumisesta, sen jälkeen myös onnistuu.

Uskon rehellisyyteen ja kannustamiseen

– Opin jo ensimmäisten vuosien aikana nimittämään kaikkia vastoinkäymisiä haasteiksi ja sillä tiellä olen onnekseni pysynyt. Suhtaudun haasteisiin siten, että ne ovat vain pieniä hidasteita.

Juhanin työ ja usko palkittiin. Suuretkin yritykset alkoivat ottaa yhteyttä, ja myyntikäyrät nousivat ylöspäin. Pian alkoi myös nettitoiminta ja sähköpostiaamiainen. Juhani tajusi uusien välineiden mahdollisuudet.

– Olen onnekas, että pääsin nettimaailmaan alusta asti. Minulla on paljon tietoa ja kokemusta siitä, miten netti toimii käytännössä. Mietin alusta lähtien, kuinka netissä kävijät saa tuntemaan, että se on inhimillistä, että mukana on päivittäin joku ihminen ja että tekniikka ei tule kovaksi. Saamme valtavasti palautetta ja yhteydenottoja.

Mitä Juhani pelkää, mihin uskoo?

– Pelkoja minulla ei ole, koska olen rajannut itseni ulkopuolelle ne asiat, joihin en voi vaikuttaa. Aiemmista peloista, kuten esiintymispelosta, pääsin eroon tekemällä juuri sitä mitä pelkäsin.

– Uskon rehellisyyteen, tähän päivään, välittämiseen, kannustamiseen, kiittämiseen, toisten auttamiseen ja ahkeruuteen. Uskon myös yrittäjyyteen, yhteistyöhön ja rohkeuteen. Uskon, että jokaisella on omassa elämässään ikioma tehtävä, mutta on tehtävä ahkerasti töitä saadakseen sen selville.

Orvoille kengät, kiitosta opettajilta

Yhtenä tärkeimmistä oivalluksistaan Juhani pitää sitä, että on lähdettävä rohkeasti viemään eteenpäin sellaista asiaa, jonka tietää oikeaksi. Toinen tärkeä oivallus on Onnistujien klubi, joka täytti 14 vuotta.

– Ajattelin, että Suomesta löytyy varmasti ihmisiä, jotka haluavat jakaa onnistumista toistensa kanssa. Perustajia löytyi 100, ja nyt jäseniä on jo 700. Tapaamme säännöllisesti porukalla, johon ihmiset tulevat omana itsenään. Jaamme vahvuudet keskenämme ja verkotumme.

Juhani on kehittänyt myös erilaista yrityskulttuuria, joka perustuu luottamukseen.

– Jos ihminen vaistoaa, että joku luottaa häneen, hän haluaa olla luottamuksen arvoinen. Pääsemme Positiivareissa helpolla, kun meillä kaikilla on lupa ajatella jokaista ihmistä hyvällä eikä ketään tarvitse epäillä. Muutimme asiakaspalvelun ihmispalveluksi ja kohtelemme kaikkia ihmisiä samalla tavalla.

Tällä hetkellä Juhania innostavat erityisesti hyväntekeväisyys ja uusi projekti opettajien kanssa. Pentti-Oskari Kankaan aloitteesta Juhani vetosi ihmisiin, jotta Sri Lankaan saataisiin apua tsunamin uhreille. Keräys on tuottanut runsaasti apua.

Lasten asialla Juhani on myös projektissa, joka kulkee nimellä Opettajien kiitospalsta.

– Haluamme nostaa esille ne opettajat, jotka kertovat konkreettisesti, kuinka he onnistuvat työssään. Nettisivuillamme julkaistuissa tarinoissa näkee, mitä ja miten he tekevät eri tavalla.

Näin onnistut

  • Sitouta itsesi: kirjoita vaikka kirje itsellesi tai jollekin toiselle ja kerro, mitä aiot tehdä.
  • Kun teet jotakin, laita siihen aina kaikkesi.
  • Kun edessä on suuri päätös, kirjoita paperille, mikä on pahinta, mitä voi tapahtua, jos päätöksesi osoittautuu vääräksi. Älä liioittele. Jos pahin mahdollinen toteutuu, selviätkö siitäkin?
  • Luota itseesi. Tee inventaario kaikesta mitä osaat. Olemme täällä katsomassa, mihin meistä parhaimmillaan on!
  • Älä anna pessimistien vetää sinua alas.

www.positiivarit.fi

Artikkeli on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 1/2007.

Teksti Saana Saarinen Kuva Johanna Kinnari

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt