Hyvinvointi

Joulu yksin

Kaikille joulu ei ole idyllinen perhejuhla. Yksi ei halua viettää joulua, toinen on yksin olosuhteiden takia.

Teksti Voi hyvin -lehden lukijat
10.12.2013 Voi hyvin

Voi hyvin -lehden lukijat kertovat, millainen on joulu, kun sen viettää yksin. Joskus se voi olla vaikea hyväksyä, toiset vain eivät halua viettää joulua.

”Tehdään yhdessä unelmien joulu, Joulukodin ihana tunnelma, Kaikkien aikojen joulu, Lapsiperheen veikeä joulukoti, Satumainen joulunaika! Olen huomannut edellä olevia otsikoita lehdistä, ja ne tuntuvat kovin kaukaisilta minun nykyisistä jouluistani. Ne ovat kuin etäisiä haave- ja unikuvia, joista voin vain unelmoida. Tai voinhan palata muistoissani lapsuuteeni, ’joulukodin ihaniin tunnelmiin’ ja ’unelmien jouluihin’ perheeni kanssa.

Olen jäänyt yksin omasta perheestäni viime vuosien aikana. Syksyllä 2011 äitini lähti oman käden kautta tästä maailmasta pois. Sinä jouluna olivat seuranani syyllisyys ja häpeä. Mutta minulla oli vielä paljon, toinen ihminen seuranani – oma veljeni. Ja yhteinen joulu lapsuudenkodissamme.

Syksyllä 2012 veljeni menehtyi lento-onnettomuudessa, ja jäin ypöyksin tänne haahuilemaan. Jouluksi en pystynyt menemään lapsuudenkotiini vaan vietin joulun asunnossani surullisena ja onnettomana kynttilöitä polttaen. Minun jouluni pelastivat Lorna Byrnen enkelikirjat. Ne lohduttivat minua, antoivat toivoa ja myös uskoa siihen, että poislähteneillä on asiat hyvin. Ymmärsin, että ihmisellä on suojelusenkeli vierellään jopa kaikkein yksinäisimpinä hetkinä. Myös kuoleman hetkellä.

Tulevan joulun otan vastaan sellaisena kuin se minulle tulee. Voin levätä, ulkoilla, herkutella, kirjoittaa, polttaa kynttilöitä tai lukea Byrnen enkelikirjoja. Yritän tehdä joulusta levollisen ja rauhallisen kaamoshetken enkeleiden parissa.”

Särkynyt sielu

”Joulu menee tänä vuonna, niin kuin monesti ennenkin vanhainkodissa työn touhussa. Laitan joulua kotiinkin, ostan lahjoja, ruokia ynnä muuta perinteistä mutta tunnelma on toisessa kodissa.”

Marjo

”Jos ei halua viettää joulua, ei ole pakko. Toisten pitää kunnioittaa myös sitä ajatusta. Jokainen saa taaplata tyylillään. Sopu säilyy kaikilla.”

Hanski

”Kaikki eivät välitä joulusta. Pimpelipompelimusiikki kaupassa alkaa soida lokakuussa, siinä on kerrakseen joulua ja kestämistä. Pyhät ovat kyllä mukavaa aikaa olla yhdessä.”

Arja

”Tuleva joulu on jo 26., jonka vietän yksin. Se ei pelota, vaikka ikävä tuleekin muistellessa menneitä ja silmät kostuu.

Ennen joulua pyrin käymään jossain joulujuhlassa tai konsertissa – siitä alkaa joulu. Haudalla käyn myös viemässä kynttilät kahden entisen puolisoni haudalle. Siellä kokee koko elämän rajallisuuden ja tuntee suurta kiitollisuutta Luojalle, kun on itse saanut olla terveenä, vaikka ikää on jo 90 vuotta. Saa asua omassa rakkaassa kodissa.

Lapset hakevat aattoillaksi syömään ja yhdessä oloon ja tuovat myös rotia. lastenlapset ovat myös rakkaita, heissä näkee myös elämän jatkuvuuden ja saa nauttia heidän onnistumisistaan elämän alkutaipaleella.

Kun kaikkia omaisia ei voi aina tavata, niin puhelin soi ahkeraan, etenkin jouluna joku ystävä kyllä voi yllättää ja tulla käymään yllättäen, se lämmittää mieltä.

Aika ei ehdi tulla pitkäksi eikä ikävä ylivoimaiseksi, sillä tekemistä löytyy. Televisiosta katson asiaohjelmat sekä uutiset muun muassa. Luen monta tuntia päivässä ja kirjoitan kirjeitä ja päiväkirjaa. Sitä olen pitänyt 14-vuotiaasta asti, sota-ajat ynnä muut. Kirjoitan vieläkin päiväkirjaa joka päivä – ilot ja surut ja onnen murut!

Jouluruuat ja leivonnaiset teen myös itse. Lahjat, siivoukset ja koristeet kuuluvat joulun odotukseen, kyllä siinä aika kuluu huomaamatta. Jouluna lapsuus tulee myös mieleen ja kaikki rakkaat poisnukkuneet. Lapsuuden jouluista rakkain muisto oli se, kun päästiin aamulla aikaisin hevosella joulukirkkoon. ja miten lämmin henkäys tuntuikaan, kun asteltiin kirkon ovesta sisälle valaistuun ”Herran huoneeseen”. Se ei unohdu koskaan.

Kyllä tämä yksinolo kuuluu vanhuuteen, siitä pitää nauttia ja elää päivä kerrallaan – ilman odotuksia. Luin lehdestä, että jos haluat jumalan nauravan, tee suunnitelmia. Tee suunnitelmia, vielä vanhanakin. Siis muista: Ihminen päättää, Jumala säätää."

Yksi monista

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi