Tiinan blogi uusi

Jos et kuuntele itseäsi, olet vaarassa uupua

Uupumuksesta kärsii jossain vaihessa elämäänsä joka neljäs työikäinen suomalainen. Uupunut on oire työpaikan ongelmista, ei ongelman syy.

Ystäväni uupui työssään ensimmäistä kertaa 24-vuotiaana. 24-vuotiaana! Kuulostaa uskomattomalta, mutta totta se on.

Ystäväni on tunnollinen, älykäs ja tehokas. Hän teki koulun ohessa töitä jo yläasteella, pääsi valmistuttuaan heti koulutustaan vastaavaan työhön ja oli kaikilla mittareilla menestyjä.

Mutta silti hän uupui – tai ehkä juuri siitä syystä. Hän ylitti rajansa, teki liikaa töitä, nipisti nukkumisesta ja palautumisesta ja lopulta romahti. 

Ystäväni ei ole ainoa. Noin neljännes työikäisistä suomalaisista uupuu jossain vaiheessa elämäänsä.

Uupuneen katsominen vierestä on sydäntäsärkevää. Hän on voimiensa äärirajoilla ja hänen kasvoillaan on pysyvä varjo. Usein hän ei näe tilanteesta ulospääsyä vaan puhuu kyynisesti. Tällaista tämä on, kaikilla täällä on kiire, mitään ei voi muuttaa. Pitää vain jaksaa.

Uupunut tuntee olevansa umpikujassa. Siispä hän kääntää ongelman sisäänpäin: itseensä, henkisiin voimavaroihinsa, sieluunsa. Hän rojauttaa koko työnsä kuormittavan painolastin yhden pienen ytimen varaan. Painolastin, joka ei kuulu hänelle, joka ei johdu hänestä. Hän tuhoaa itsensä suojellakseen syyllisiä.

Töitä terveyden menettämisen uhalla

En usko, että minusta olisi uupumaan töissä. En ole siihen riittävän kiltti enkä sävyisä. Olen kyllä joutunut kiusatuksi työpaikalla. Itsetuntoni on laskenut ja olen ollut uupumuksen rajalla. Mutta lopulta aina nousevat pintaan kiukku epäoikeudenmukaisuutta kohtaan, itsekunnioitus ja vapaudenkaipuu. Hirveimmissä tilanteissa olen usein vain lähtenyt pois.

Ei sekään tietysti ongelmaa ratkaise muiden kuin yhden henkilön osalta. Jos työilmapiiri on myrkyllinen, töitä on liikaa, ihmiset eivät osaa suojella rajojaan tai niistä ei piitata, esimies on ilkeä tai johto vilpillinen, asia ei muutu pienen ihmisen pienestä protestista. Yksi voi lähteä, muut jäävät kärsimään.

Kysyin ystävältäni, mikä olisi voinut estää hänen uupumisensa. "Hyvä esimies, omat prioriteetit ja arvomaailma – arvostin kait työntekoa enemmän kuin henkistä tasapainoa", hän vastasi. 

Sittemmin ystäväni on vaihtanut työpaikkaa, uupunut uudelleen, etsinyt itseään ja tullut lopulta onnellisemmaksi. Siksi juuri hän, meistä pisimmälle päässyt uraohjus, on alkanut kyseenalaistaa uramenestyksen merkitystä. Mitä tekee rahalla ja asemalla, jos ei nuku eikä tunne tekemisiään merkityksellisiksi? Jos ei tunne itseään osaavaksi ja tärkeäksi?

Laura Sokan väitöstutkimuksen mukaan uupumus aiheuttaa muistihäiriöitä ja keskittymisvaikeuksia sekä heikentää aivojen toimintaa. Se ei ole mikään pikkujuttu. 

Kannattaako työn takia menettää terveyttään?

Kuunteletko itseäsi riittävästi?

Usein uupunut syyttää ongelmasta itseään. Minä en riittänyt, en jaksanut, minusta ei ollut siihen. Olin liian heikko.

Vaikka oikeasti hänen pitäisi ajatella: minua ei tuettu, rajojani ei kunnioitettu, itsetuntoani poljettiin, minulle sanottiin törkeitä asioita, en saanut ääntäni kuuluviin.

Tai: teenkö arvojeni mukaista työtä? Joudunko toimimaan niiden vastaisesti? Se jos mikä syö ihmstä sisältä. Itsekunnioitus heikkenee, kun ei voi seisoa tekemistensä takana. Vähän hävettää.

Jokainen uupunut on työtään arvokkaampi. Yksikään työ ei ole uupumisen arvoinen. 

Jos sinusta tuntuu, ettet enää jaksa, että voimiasi pettävät etkä näe valoa tunnelin päässä, pysähdy. Hae apua, kerro ihmisille, varaa aika lääkäriin, tarvittaessa irtisanoudu. Olet arvokkaampi kuin uskot – ja voimakkaampi. Kukaan meistä ei kuitenkaan ole kone.

Sen sijaan että miettisit, mitä työkaverit, läheiset tai pomo minusta nyt ajattelevat miten saan töitä tämän jälkeen, kannattaisi miettiä: onko minulla varaa menettää itseäni?

  • Julkaistu 30.01.2018

Artikkelin avainsanat

burnout, kiusaaminen, masennus, työuupumus, uupumus
  32   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kommentit

Asiallinen juttu, tuttuja tunteita itsellenikin. Uuvuin itsekin alle kolmekymppisenä ensimmäisessä pitkäaikaisessa työsuhteessa. Toipuminen on yhä käynnissä, eikä paluu entisenlaiseen työmäärään houkuttele lainkaan. Aluksi ajattelin itsekin, että olin vain väärä ihminen väärässä työssä, en ollut tarpeeksi tehokas, tarpeeksi järjestelmällinen, tarpeeksi tiukka pitämään omista rajoistani kiinni. En vain soveltunut vaativaan työhön. Mutta nyt olen huomannut, kuinka yleistä uupuminen on, kuinka epäinhimillisiä suorituksia minulta vaadittiin ja monilta muiltakin nuorilta vaaditaan. Kun on alalla uusi ja kilpailu työpaikoista kovaa, sitä joustaa ja venyy ja jaksaa aina yhden ylimääräisen vuoron tai ylityötunnin lisää, kun haluaa näyttää, että kykenee, että on motivoitunut. Lopulta, kun uupumus iskee, motivaatio ja jaksaminen katoaa kokonaan. Tuntuu järjettömältä, että samaan aikaan kun Suomessa on paljon ihmisiä töitä vailla, ne jotka työtä onnistuvat saamaan, tekevätkin sitä monen ihmisen edestä oman terveytensä kustannuksella, kunnes putoavat toisten työttömien joukkoon. Tällaisella tehokkuusmeiningillä on absurdia puhua työurien pidentämisestä.

Saman kokenut
# 3.2.2018 15:15   4   0 X Ilmoita asiaton viesti

Hei No Fear,

Voi Hyvin -lehdessä on vallan ihania ihmisiä, Päivi ja Hanna, he eivät ole minua kiusanneet. Puhuin työelämästä yleisesti ja menneisyyden perspektiivistä.

Kiitos kommentista ja ihanaa alkuviikkoa!

Tiina toimituksesta

Vierailija
# 30.1.2018 21:40   2   0 X Ilmoita asiaton viesti

Hei No Fear,

Voi Hyvin -lehdessä on vallan ihania ihmisiä, Päivi ja Hanna, he eivät ole minua kiusanneet. Puhuin työelämästä yleisesti ja menneisyyden perspektiivistä.

Kiitos kommentista ja ihanaa alkuviikkoa!

Tiina toimituksesta

Vierailija
# 30.1.2018 21:40   1   0 X Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmettä? Kiusataanko tätä ihanaa ihmistä Voi hyvin lehdessä? Enpä ois ikinä uskonut. Nyt menee lehti boikottiin! Voimia Tiina! Olemme taistelussa mukana!

NoFear
# 30.1.2018 19:48   4   0 X Ilmoita asiaton viesti

Kysely

Miten rentoudut parhaiten?:

Näistä keskustellaan

VH0118astrid

Kirjailija Astrid Lindgren säilytti lapsenmielisyytensä loppuun asti. Hän kipusi koivuun vielä 80-vuotiaana.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

Tiinan blogi uusi

Sanotaan, että sotkuinen työpöytä on nerouden merkki. Ylenpalttinen sotku ja lika voivat kuitenkin kertoa pahoista ongelmista.

Vh4 12 terveys

Gynekologi Maija Kajanin mukaan vaihdevuosi-ikäisiä naisia hoidetaan Suomessa huonosti. Oireita voidaan helpottaa monin tavoin.

Lukijoiden mietelause

Onko sinulla joku itse keksimä miete, jonka haluaisit jakaa muillekin? Lähettämällä mietelauseesi meille osallistut upean kalenterin arvontaan.

Oletko nähnyt kummituksia tai muita henkiolentoja? Lukijat kertovat parhaat kummitustarinansa. Kerro sinäkin omasi.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

3lehti

Voi hyvin on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntija. Lehti kannustaa pitämään mielen energisenä, kehon...