Terveys

Johtuuko väsymykseni kilpirauhasen vajaatoiminnasta?

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi piiloutua pitkäksi aikaa epämääräisiin oireisiin.

Teksti Essi Kähkönen
8.10.2013 Voi hyvin

Väsyttää, paleltaa ja vaaka näyttää yhä korkeampia lukemia. Sydän sykähtelee tavallista hitaampaan tahtiin, eikä vatsa toimi. Iho kuivuu, tukkaa tippuu, kuukautiskierto onnahtelee ja mieli on maassa.

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa oireiden kirjo on usein epämääräinen ja moninainen. Ei siis ihme, ettei moni tule yhdistäneeksi oireita hormoni­peräiseen sairauteen.

– Jotkut kärsivät hiljaa ja sinnittelevät eteenpäin jopa useamman vuoden, sanoo sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Heikki Koistinen Lääkärikeskus Aavasta.

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi periytyä

Useimmiten kilpirauhaspotilas on nainen, sillä tauti on naisilla neljä kertaa yleisempi kuin miehillä.

Kilpirauhasvaivan mahdollisuus on Koistisen mukaan syytä pitää mielessä etenkin, jos lähisuvussa on kilpirauhassairauksia. On kuitenkin paljon potilaita, joiden vanhemmilla tai sisaruksilla tätä tautia ei ole.

– Kilpirauhasen vajaatoiminnan syy on useimmiten krooninen kilpirauhastulehdus eli autoimmuunityreoidiitti. Alkuvaiheessa potilaan tila voi heitellä siten, että tyroksiinia vapautuu kilpirauhasesta suuria määriä. Se johtuu siitä, että tulehdukseen liittyy kudostuhoa, joka saa aikaan tyroksiinin reipasta erittymistä.

Heittelehtivän kilpirauhastulehduksen aallonharjalla elimistö käy ylikierroksilla.

Kilpirauhassairauksien diagnoosi perustuu kahden hormonin, tyroksiinin eli T4-v:n ja aivolisäkkeen tuottaman hormonin, TSH:n, pitoisuuksia mittaaviin laboratoriokokeisiin.

– Useimmiten vajaatoiminnan hoitoon tarvitaan elinikäinen tyroksiinikorvaushoito. Lääkäri määrää sopivan aloitusannoksen, jonka tehoa tarkkaillaan aluksi muutaman kuukauden välein. Tyroksiinin annoksen osuvuutta mitataan määrittämällä TSH-pitoisuus.

Kilpirauhasen vajaatoiminta: oireet

Mitä useampi oire tuntuu tutulta eikä syytä ole löytynyt, sitä suuremmalla syyllä kannattaa ottaa suunta lääkärin pakeille.

  • Poden yleisoireina väsymystä, minua paleltaa, paino nousee, ja kroppa tuntuu turvonneelta.
  • Ihoni kuivuu.
  • Kärsin ummetuksesta.
  • Sydämeni sykkii hitaahkosti
  • Poden muistihäiriöitä ja saatan tuntea itsesi masentuneeksi
  • Ääneni käheytyy.
  • Hiuksia lähtee runsaasti.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito

Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan yleensä keinotekoisella lääketyroksiinilla (T4), joka useimmissa tapauksissa korvaa kilpirauhasen omaa hormonipuutosta. Joillakin potilailla ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua se, että T4 ei jostain syystä muutu elimistössä T3:ksi, joka on ainoa aktiivinen ja toimiva kilpirauhashormonin muoto.

Funktionaalisen lääketieteen puolella jotkut lääkärit kannattavat tapauskohtaisesti hoitoa eläinperäisellä Armour Thyroid -hormoniyhdistelmällä tai synteettisellä T3:lla.

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 8/2013.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi