Tiinan blogi

Itsehoito voi päihittää lääkärin

Usein keskityn lukuisiin vaivoihini ja menen herkästi lääkäriin. Mutta oikeastaan osaan hoitaa itseäni paremmin kuin koskaan.

Taas se iski päälle: vihlova alaselkäkipu. Ärsyttää, koska tiedän, ettei syytä ole. Koko selkäranka on magneettikuvattu, ja niskan nivelrikko on ainoa vika selässäni. Tai no, jotain vikaa on asennossani ja kävelyssäni. Treenitaukoja on tullut pitkin vuotta. 

Siispä teen sen, mitä aina. Makaan sängyssä tai sohvalla ja laitan selän alle kylmäpussin. Se on tehokkaampi tapa lievittää kipua kuin särkylääkkeet. Ennen käytin lämpötyynyä, mutta akuutissa tulehduksessa lämpö pahentaa oireita.

Lääkkeiden jatkuva nappailu ärsyttää. Siksi kokeilen ensin kaikki muut itsehoidon keinot. Yksi niistä on kehon lempeä liikuttelu, toinen piikkimatto. Myös kävelylenkki voi auttaa.

Toinen vitsaukseni on alttius flunssalle. Kun se lähestyy, alan syödä enemmän sinkkiä, C- ja D-vitamiinia. Hoidan itseäni mausteisilla keitoilla ja inkiväärillä. Jätän herkästi treenin väliin ja nukun pitkään.

Jos jokin ahdistaa tai stressaa, meditoin (lyhyesti). Tai sitten teen jotain kivaa keholleni tai itselleni. Avaudun ahdistuksestani vähintään kolmelle ihmiselle.

Kun tarkemmin ajattelee, niin minullahan on vaikka kuinka hirveästi keinoja hoitaa itseäni! Mitä enemmän pahaa olen kokenut, sitä enemmän olen oppinut itsehoidosta.

Tiedät itsestäsi enemmän kuin lääkäri

Jos joutuu ramppaamaan lääkäreillä moninaisten vaivojen kanssa, kehittyy ongelmiensa asiantuntijaksi. Ehkä jopa ajattelee tietävänsä enemmän kuin lääkäri.

Tietysti lääkärit ovat tärkeitä ja olen kiitollinen, että saan heiltä apua. Välillä kuitenkin tuntuu, etteivät he ymmärrä vaivojani yhtä hyvin kuin minä.

Lääkäri näkee potilaan vain pienen hetken ja määrää herkästi lääkkeitä. Aina ongelma ei ratkea.

Itse olen välillä turhautunut siitä, ettei lääkäri osaa auttaa. Sen takia olen opetellut hoitamaan itse itseäni. Se ei ehkä ratkaise ongelmaa mutta tuo helpotusta.

Näitä juttuja suosittelen (kiitos vinkeistä fysioterapeuteille, terapeuteille ja pilatesohjaajille):

Alaselkäkipuun

Kirjankansi: Makaa kyljelläsi ja koukista polvet. Jalkaterät ja peppu ovat samassa linjassa. Risti kädet pään taakse. Avaa kyynärpäätä sivulle kuin kirjan kantta.  Pää ja katse seuraavat perässä. Liike lähtee rintarangasta, ei kädestä. Palaa takaisin ja työnnä kyynärpäätä eteenpäin. 

Jousiampuja: Makaa selälläsi, koukista jalat ja tuo kantapäät lähelle pakaroita. Liimaa sisäreidet ja sääret yhteen. Nosta kädet ylös ja laita kämmenet yhteen. Vie jalkapaketti sivulle ja kädet vastakkaiseen suuntaan. Päällimmäinen jalkapohja saa nousta lattiasta, lapaluut pysyvät maassa. Päällimmäinen käsi liukuu toista vasten. Toista toiselle puolelle.

Selän rullaus: Hengitä sisään. Paina leuka rintaan ja lähde rullaamaan päätä nikama nikamalta alaspäin ulos hengittäen. Koukista hieman polvia. Hengitä alhaalla sisään niin, että kylkikaaret ja selkä laajenevat. Rullaa hitaasti ylös ja hengitä samalla ulos. 

Flunssaan

Inkivääri ja mausteet: Itse tiristän inkivääriä valkosipulipuristimella runsaasti teehen ja maustan sitruunalla ja hunajalla. Siitä voi myös tehdä vahvan mehun ja juoda aamuisin shotteina. Käytän ruoassa paljon chiliä, kurkumaa ja valkosipulia.

Keuhkoja avaavat lääkkeet: Flunssakierteen syynä voi olla lievä astma. Itse sain diagnoosin 34-vuotiaana. Ennen sairastin flunssaa jatkuvasti, nyt flunssa tyssää alkuunsa, kun käytän keuhkoja avaavia ja hoitavia inhalaattoreita. Mind blown! Reseptin voi pyytää, jos keuhkot rohisevat herkästi.

Stressiin ja ahdistukseen

Kärsimättömän meditaatio: istu risti-istunta-asennossa tai makaa selälläsi. Hengitä nenän kautta sisään niin, että vatsa kohoaa. Hengitä suun kautta hitaasti ulos. Laske sata hengitystä. 

Hyräily: Kuulostaa typerältä, mutta hyräily auttaa rauhoittamaan hermostoa ja mieltä. Se lievittää jopa kipua. Syynä on vagushermo, joka välittää aivoille viestin pelosta ja kivusta. Hyräily rentouttaa hermoa. 

Kehon hemmottelu: Hieronnasta on ollut minulle eniten hyötyä ahdistavissa elämäntilanteissa. Sain ajatukseni irti ongelmista parhaiten kosketuksen kautta. Hyvää tekee myös sauna, rauhallinen venyttely ja kliseistä mutta totta, kuuma suihku. Se on hyvä pika-apu rankan päivän jälkeen.

Nukkuminen: Sanotaan se tässä ja nyt: miedot nukahtamislääkkeet ja melatoniinin kaltaiset luontaistuotteet ovat ihan ok. Jos tarvitset niitä, käytä niitä. Unikoulustakin voi olla hyötyä, mutta minua ainakin helpottaa tieto, että saan tarvittaessa ottaa pienen määrän lääkettä. Nukkuminen auttaa melkein jokaiseen vaivaan.

Bonusvinkki: Pukeudu vaatteisiin, joissa tunnet itsesi itsevarmaksi ja laita hiukset hyvin. Meikkaa, jos haluat. Ota itsestäsi valokuvia imartelevasta kuvakulmasta. Kaunistele kuvia mielin määrin filttereillä ja muokkauksilla. Kuulostaa itsekeskeiseltä mutta voi piristää silloin, kun maailma ahdistaa.

Miten sinä hoidat itseäsi? Kuulisin mielelläni vinkkejä!

  • Julkaistu 12.01.2017
  156   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kommentit

Hei, kiitos paljon palautteesta! Meillä on muuten tulossa juttua selkäkivusta myöhemmin, ehkäpä siinä voi olla jotain käyttökelpoista sinullekin. :) Ystävällisesti, Tiina/Voi Hyvin

voihyvin
# 26.1.2017 20:43   5   0 X Ilmoita asiaton viesti

Oli mukava lukea alaselkä-ongemaisen keinoja lievittää kipua. Vajaa vuosi sitten sain tuntea kipua niin että huusin, nostotilanteessa ja siitä lähtien on kipu ollut enemmän ja vähemmän mukana. Osteopaatilta sain hyvää ensiapua ja nyt sinnittelen liikkumisen ja venytyksen avulla. Samoilla linjoilla kipulääkkeiden kera, kuin itsehoidon kirjoittaja, lääkkeet väsyttää, sumentaa ja mieluiten ei niitä. Jaksamista ja tsemppiä kipuileville ja muillekin.

Vierailija
# 26.1.2017 08:56   5   0 X Ilmoita asiaton viesti

Kysely

Miten rentoudut parhaiten?:

Näistä keskustellaan

VH0118uni

Moni elää niin kierroksilla, ettei pysty rauhoittumaan edes yöksi. Auttaisiko höyhenin koristeltu unisieppari?

VH0712 Anne lindholm

Unet ovat viisaita oppaita. Niitä kannattaa tutkia ja kuunnella. Unet viitoittavat tietä eteenpäin.

Tiinan blogi uusi

Kun isännöitsijä ei vastannut lukuisiin soittopyyntöihini, tajusin, miten helppoa on väistellä vastuuta palveluiden sähköistyessä.

VH0118astrid

Kirjailija Astrid Lindgren säilytti lapsenmielisyytensä loppuun asti. Hän kipusi koivuun vielä 80-vuotiaana.

Lukijoiden mietelause

Onko sinulla joku itse keksimä miete, jonka haluaisit jakaa muillekin? Lähettämällä mietelauseesi meille osallistut upean kalenterin arvontaan.

Oletko nähnyt kummituksia tai muita henkiolentoja? Lukijat kertovat parhaat kummitustarinansa. Kerro sinäkin omasi.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

3lehti

Voi hyvin on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntija. Lehti kannustaa pitämään mielen energisenä, kehon...