1. Motivoidu
Valkoinen sokeri saa verensokerin heilahtelemaan, heikentää vastustuskykyä ja saattaa sotkea suoliston bakteeritasapainoa. Sen välttäminen piristää ja parantaa keskittymiskykyä.
2. Aloita vähitellen
Korvaa vaikka puolet tavallisesta jogurtista maustamattomalla tai rajoita karkinsyönti yhteen päivään viikossa.
3. Syö tarpeeksi
Opettele syömään niin, että verensokeri pysyy tasaisena. Vältä hiilihydraattitankkausta, syö joka aterialla proteiinia ja paljon kasviksia. Älä jätä aterioita väliin.
4. Yhdistä ruoat oikein
Nauti hiilihydraatit, kuten peruna, leipä ja pasta, rasvan ja proteiinin kanssa. Tämä yhdistelmä tasaa verensokeria paremmin kuin pelkkä hiilihydraatti.
5. Panosta välipalaan
Tarkista välipalasi sokerimäärä tuoteselosteesta. Yksi sokeripala painaa noin 2,6 grammaa. Korvaa sokeripitoiset välipalapatukat, murot ja mysli maltillisella määrällä kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Esimerkiksi kuivatuissa aprikooseissa on matala glykeeminen indeksi. Ne siis muuttuvat hitaasti energiaksi. Pidä välipalaa aina laukussa sen varalta, että nälkä yllättää.
6. Vaihda tummempaan
Jos mielesi tekee makeaa, eivätkä kuivatut hedelmät innosta, irtokarkkeja parempi valinta on tumma suklaa tai lakritsi.
7. Älä syyllistä
Jos repsahdat mässäilemään makeaa, älä tuomitse itseäsi. Puhuttele itseäsi lempeästi ja palaa takaisin ruotuun.
Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia, Irti makeanhimosta (Otava 2014) kirjan kirjoittaja.
Juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 9/2014.