Kauneus

Hoida ja helli hiuksia

Hoida hiuksia kuin kruununjalokiviä, hellästi ja sopivilla tuotteilla.

Teksti Tanja Lähteenmäki
Kuvat Johanna Kinnari
15.6.2010 Voi hyvin

Ihmisillä on keskimäärin 100 000 luonnollista, värjättyä, kiharrettua tai muuten käsiteltyä hiusta. Päivittäin niitä tipahtelee pois 20–150. Hiuksista jokainen on joko kasvu-, väli- tai lepovaiheessa.

Ruokavaliolla ja oikeilla lisäravinteilla voi vaikuttaa kasvavien hiusten vahvuuteen ja kuntoon. Esimerkiksi kurkku sisältää paljon kivennäisaneita ja on siksi hyödyllinen vihannes edistämään hiusten ja kynsien hyvinvointia.

Hiusten kokonaisvaltaiseen hellimiseen kuuluu myös hiuspohjan ja päänahan hoito. Hiuspohja kannattaa pitää puhtaana, ja sitä on hyvä välillä hieroa verenkierron elvyttämiseksi. Sampoiden ja hoitoaineiden tulisi olla mietoja ja hellästi peseviä.

Jos muotoilee kutrejaan usein, on syytä käyttää silloin tällöin syväpuhdistavia sampoita. Niitä on jo monissa luonnonmukaisissakin sarjoissa. Myös harjat, kammat ja muut muotoiluvälineet on hyvä puhdistaa säännöllisesti, etteivät pöpöt pesiydy ja hiukset ja hiuspohja säilyvät terveinä.

Ekokampaajan tuolissa

Ekokampaaja Johanna Ahlberg sai ekologisuuden aatteen jo äidiltään, joka kierrätti, kompostoi ja oli kasvissyöjä jo 1960-luvulla. Tuolloin hän perusti myös Tukkatalon, kampaamon, jota Johanna Ahlberg nyt johtaa. Hän on työssään huomannut asiakkaiden suuren kiinnostuksen ekologisempiin ja luontoa säästäviin menetelmiin ja tuotteisiin.

– Havahduin oikeastaan lopullisesti, kun tajusin olevani LOHAS-ihminen, joka on kiinnostunut eettisistä ja ekologista asioista. LOHAS-aate vastaa täysin ajatuksiani ja tekojani. Päätin hankkia tietoa ja uusia tapoja toimia ja siirtää toiminta- ja ajatusmallit myös työpaikalle.

Tukkatalossa kaikki pyykki pestään pesupähkinöillä, suojakapat on valmistettu Globe Hopen kierrätysmateriaaleista, ja niskasuojat Johanna Ahlberg ompelee itse vanhoista kankaista. Roskat luonnollisesti lajitellaan.

– Kun ensimmäinen ekokampaajamme valmistui vuonna 2003, vihreästä herätyksestä oli maailmalla vasta hiljaisia signaaleja. Nyt tuotteita ja menetelmiä kehitettään koko ajan lisää, Johanna Ahlberg kertoo.

Tukkatalossa käytetään paljon ekologisia ja luonnonmukaisia tuotteita, mutta käytössä ovat myös tunnetut ammattilaissarjat.

– Olemme työssämme rehellisiä. Koko päivän kestävään hääkampaukseen tarvitaan voimakkaita muotoilutuotteita, joita ekosarjoissa ei ehkä ole. Asiakasta ei pidä syyllistää, vaan antaa vaihtoehtoja ja ohjata lempeästi oikeaan suuntaan. Tässä oppii koko ajan lisää, ja sen opin haluan välittää myös työni kautta, Johanna Ahlberg sanoo.

• tukkatalo.fi, ekoyrittajat.org/ekokampaajat, EKOre.fi,

   http://ekokampaaja.blogspot.com

Parhaat lempeät hiustuotteet

❶ Healthy Sexy Hair Soy Renewal -muotoiluneste sisältää soijan ja kaakaon lisäksi erittäin kosteuttavaa marokkolaista argan-öljyä ja auringonkukansiemenöljyä. 125 ml, 24 €. idhair.fi ❷ Matrix Biolage Delicate Care Organic Certified Oil on ekosertifioitu hoitoöljy värjätyille hiuksille. Argan-, oliivi- ja laventeliöljyä sisältävä tuote silottaa ja suojaa hiuksen pintakerrosta ja auttaa väriä pysymään kauniina. 50 ml, 17,90 €. loreal.fi ❸ Frantsilan Nokkosyrttisampoo sopii kaikille hiustyypeille. Aidon eteerisen rosmariiniöljyn lisäksi sampoossa vaikuttavat luonnonmukaisesti viljellyt nokkonen, kehäkukka ja mäkikuisma. 200 ml, 7 €. frantsila.com ❹ Korresin uuden miestensarjan Magnesiun & Aminoacids -hoitoneste vaikuttaa vitamiinien, aminohappojen ja kasviuutteiden yhdistelmällä hiuspohjaan ja stimuloi hiusten kasvua ja niiden kuntoa. Hoitoneste 75 ml, 34,90 €. korres.fi ❺ Green Energyn La Récolte Des Plantes -hoitoaine antaa tasapainottavaa hoivaa hiuksille ja hiuspohjalle. Vaikuttavana aineena on muun muassa ylellinen Royal orchid -orkidea. 250 ml, 27-32 €. fysiocos.

Lähellä ja läsnä

Intialainen päähieronta perustuu ikivanhaan ayurvedaan, elämän tieteeseen, jossa ihmistä käsitellään kokonaisuutena. Sivelyillä, painalluksilla ja muilla perinteisillä otteilla tehtävä hieronta rentouttaa hartiat ja päänseudun ja avaa kireitä niskan alueen lihaksia. Hieronnassa käytettävät öljyt hoitavat hiuspohjaa ja hiusta ja vaikuttavat myös muualla elimistössä hengityksen kautta.

Useissa kampaamoissa saa jo intialaista päähierontaa. Moni käy säännöllisesti käsittelyssä pitämässä yllä sen tuottamaa kokonaisvaltaista hyvää oloa.

Mariela Sarkima on kauneusalan moniosaaja, joka on hankkinut myös intialaisen päähierojan koulutuksen.

– Hoitajan tulee olla läsnä ja lähellä asiakasta. On hyvä rauhoittaa paitsi asiakas myös itsensä ennen hoidon aloittamista, jotta rauha ja positiivinen energia välittyvät tekemisen kautta. Oikein tehtynä intialaisen päähieronnan sanotaan vastaavan neljän tunnin rauhallista yöunta, Mariela Sarkima kertoo.

Luonnosta  

Tee itse merisuola-spraytä luonnolliseen hiustenmuotoiluun:

2 teelusikallista hienoa merisuolaa

1 kupillinen lämmintä vettä

4–5 tippaa eteeristä öljyä, esimerkiksi bergamottia tai sitruunaa, oman

mieltymyksen mukaan

Sekoita ainekset spraypullossa. Ravista huolellisesti, jotta suola liukenee. Suihkuta pestyihin ja hoidettuihin hiuksiin. Tee sormikiharoita tai anna kuivua luonnollisesti ja puristele hiuksia niiden kuivuessa. Jos haluat pysyvämpää tukea, toista lisäämällä suihketta kuiviin hiuksiin.

Muista ravistaa pulloa ennen jokaista käyttöä!

Body + Soul -lehti, lisää englanninkielisiä vinkkejä

wholeliving.com/article/beauty-by-the-sea

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 4/2010

Teksti Tanja Lähteenmäki Kuva Johanna Kinnari

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt