Hyvinvointi

Heidi Valasti: Kaikki tunteet ovat kehossa

Seksuaaliterapeutti Heidi Valasti neuvoo rakastumaan omaan kehoon.

Kuvat Jouni Harala
14.1.2015 Voi hyvin

Seksuaali- ja hahmoterapeutti Heidi Valasti uskoo, että kaikki tunteet ovat kehossa. Tässä Valastin viisaat neuvot hyvään parisuhteeseen ja seksielämään.

1. Tunnista pelkosi ja ­puhu niistä

Ihmisen kaipuu toisen luo on valtavan suurta. Helposti kaipuu kuitenkin piilotetaan ja ihmissuhteisiin mennään vaatimukset edellä – haluamaan toiselta jotakin.

Parisuhteessa tämä voi ilmetä esimerkiksi siten, että kun toinen lähtee illalla baariin, kotiin jäävä ­osapuoli pelkää tämän löytävän sieltä jonkun uuden. Sen sijaan että hän kertoisi pelostaan, hän alkaakin moittia toista: "Taasko sinä menet? Saat kyllä nukkua sohvalla, jos tulet myöhään yöllä kotiin."

Omien pelkojen sijasta parisuhteessa puhutaan jostain ihan muusta ja suhteen dynamiikka menee pieleen. Moni pelkää, että menettää kasvonsa, jos myöntää tarvitsevansa toista.

Uskalla kertoa peloistasi kumppanille. Silloin teillä on mahdollisuus löytää empaattinen taajuus ja suhteenne syvenee.

2. Arvosta seksuaalista vetovoimaa

Suomessa ei tunneta flirttailukulttuuria tai aistillisuutta eikä seksuaalisen veto­voiman merkitystä arvosteta. Yllättävän usein pareilla ei ole alun perinkään paloa toiseen, vaan pari­suhteen syntymisen syyt ovat jossain ihan muualla. Joku valitsee kumppanin esimerkiksi siksi, että kokee tämän turvalliseksi. Jos tämä on parin­valinnan ensi­sijainen syy mutta ihminen ei sitä itse tiedosta, asiat voivat mennä vikaan.

Juuri seksuaalisuus on asia, joka erottaa parisuhteen muista ihmissuhteista. Älä vähättele sen merkitystä.

3. Tule tietoiseksi ­kehostasi

Kehossa on kaikki tunteet ja tarpeet. Esimerkiksi pelko ja suru ovat kehollisia kokemuksia. Myös seksuaalisuuden toteuttaminen vaatii kehotietoisuutta. Mieti, mitä koet, kun rakastelet? Miltä tuntuu eroottinen kujeilu ja leikki?

Olen opiskellut tango­terapiaa­ Argen­tiinassa ja kehittelen sen käyttöä psyko- ja traumaterapiassa. Tangon elementtejä käytetään terapeuttisena välineenä ja puheen tasolta siirrytään keholliselle tasolle. Liike luo yhteyttä omaan kehoon.

Kiinnostuin tango­terapiasta, koska olin kokenut eräässä pari­suhteessani fyysistä väkivaltaa. Lähdin tanssilla hoitamaan henkistä kipua, jonka rakkaan ihmisen tuottama luottamuksen menetys aiheuttaa. Huomasin, miten hoitavaa on harjoitella läheisyyttä ja luottamusta juuri argentiinalaisessa tangossa.

On tärkeää puhua ja verbalisoida asioita, mutta usein kehoon jää tiedostamattomia kipukokemuksia. Voimme sanoilla ja sisäisellä puheella huijata itseämme ja toisiamme todella paljon.

Rakasta ja vaali omaa kehoasi ja tunne sen ääriviivat ja lihallisuus. Ota käyttöön ­koko­ ruumiillinen kapasiteettisi. Silloin seksi­elämäsikin paranee ja laajenee huomattavasti.

4. Luota itseesi ja ­toiseen

Usein puhutaan, että luottamus on pari­suhteessa tärkeä asia, mutta tarpeeksi ei puhuta siitä, että täytyy luottaa myös itseensä. Silloin olet luotettava myös toiselle. Mene suhteeseen aina luottamus edellä. Jos menet epäily edellä, pidät itsestäsi aina jotakin piilossa. Silloin et voi tulla rakastetuksi omana itsenäsi.

Vääriä kumppanivalintoja ei olekaan. Valitsemme aina kumppanin, joka tekee jonkin työstämättömän asian työstämisen mahdolliseksi. Jos parisuhteessa nousee esiin jokin haava, suhtaudu siihen lahjana: tutkiskele sitä ja katso se loppuun. Ehkä tämä suhde tarjoaa sinulle mahdollisuuden päästä sen yli. ♥

Heidi Valasti, 49, on seksologi, hahmo- ja traumaterapeutti, joka kehittelee tangoterapiaa psyko- ja traumaterapeuttiseen työskentelyyn.

Juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 10/2014

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt