Sairaudet

Hedelmiä väsymykseen

Olisiko etelän hedelmistä apua? Testaa näitä!

Teksti Pia Rautio
Kuvat Juha Juntto
15.2.2016 Voi hyvin

Eksoottisilla hedelmillä on monenlaisia terveysvaikutuksia.Tässä muutamia. Kaupassa kannattaa tarkasti katsoa, että hedelmä on tuore ja hyvässä kuosissa.

Ananas (Ananas comosus)

tropiikissa kasvavan puun hedelmä on happamanmakea ja edistää ruoansulatusta.

Ananas sisältää C-vitamiinia, beetakaroteenia, ferulihappoa, mangaania, kasvisteroleja, E- ja Bvitamiineja sekä proteiineja hajottavaa bromelaiinientsyymiä. Tätä entsyymiä on eniten hedelmän ydinosassa, joka jätetään usein syömättä. Painontarkkailijoiden suosimat, nesteitä poistavat ravintolisätabletit valmistetaankin juuri puumaisesta ytimestä. Bromelaiini ehkäisee tulehduksia, pitää veren juoksevana ja laskee verenpainetta.

Ananasmehu rauhoittaa suolistoa ja helpottaa ilmavaivoja. Nivelreuman oireiden on todettu helpottuvan parilla lasillisella ananasmehua päivittäin. C-vitamiinipitoisuudeltaan ananas vastaa punaherukkaa.

Avokado (Persea americana)

on kotoisin Keski-Amerikasta. Kermamaisen pehmeä ja rasvainen. Alentaa kolesterolia.

Avokadon hedelmät voivat kasvaa kilon painoisiksi. Avokado sisältää hyviä rasvahappoja, kasvisteroleja, geeliytyviä kuituja, karotenoideja, folaattia, magnesiumia, B6-, E- ja K-vitamiinia, kuparia, pantoteenihappoa ja kaliumia.

Avokado on suhteellisen rasvainen hedelmä, mutta sen rasvat ovat tarpeellisia kertatyydyttymättömiä rasvahappoja. Hyvät rasvahapot yhdessä geeliytyvien kuitujen ja kasvisterolien kanssa alentavat kolesterolia.

Avokadoa voi soseuttaa tahnaksi leivän päälle ja tehdä siitä salaatin kastikkeita tai pirtelöitä. Se on meksikolaisen guacamole-kastikkeen perusraaka-aine.

Granaattiomena (Punica granatum)

Lähi-Idän pyhä hedelmä, levinnyt Latinalaiseen Amerikkaan. Raikkaan pirteä maku alentaa kolesterolia, ja on eduksi sydämelle.

Granaattiomena on tullut maurien valloitusretkien mukana Persiasta Espanjaan ja sieltä Latinalaiseen Amerikkaan. Kova nahkamainen kuori kätkee sisälleen lukuisia siemeniä, joten monissa kulttuureissa sitä on pidetty hedelmällisyyden symbolina. Eri uskontojen pyhissä kirjoissa on useita mainintoja granaattiomenasta.

Terveysvaikutuksia on tutkittu ahkerasti 2000-luvun alusta lähtien. Sillä on hyviä vaikutuksia sydän- ja verisuoniterveyteen, kolesteroliarvoihin ja eturauhasen toiminnalle. Atiiviaineita ovat muun muassa polyfenoliset yhdisteet ja ellagiinihappo.

Hedelmien, joista syödään vain mehukas malto, lisäksi myynnissä on hedelmämehuja ja ravintolisiä. Murskattuja siemeniä käytetään mausteena. Grenadiini on granaattiomenamehusta valmistettua siirappia.

Mangostani (Garcinia mangostana)

Thaimaan kansallishedelmä. Maku makea ja vivahtaa persikkaan. Kohottaa vastustuskykyä ja mielialaa.

Mangostanin kova nahkamainen kuori kätkee sisälleen helmiäisenvalkoisen hedelmälihan ja syötäviä siemeniä. Muistuttaa ulkonäöltään tomaattia. Herkullista hedelmää on käytetty Kaakkois-Aasiassa vuosisatoja terapeuttisena rohdoksena kansanlääkinnässä. Sen vaikutuksia on tutkittu aktiivisesti viime vuosikymmeninä.

Sisältää paljon muun muassa antioksidantteina toimivia yhdisteitä – ksantofyllejä, polysakkarideja, katekiineja ja polyfenoleja. Mangostanimehu piristää, kohentaa vastustuskykyä ja kohottaa mielialaa. Se alentaa verensokeria ja puree jopa viruksiin.

Allergioiden ja psoriaasin hoidossa mangostanimehua käytetään sekä sisäisesti että ulkoisesti. Mangostania syödään sellaisenaan tai käytetään jälkiruokiin ja juom

Papaija (Carica papaya)

on trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla kasvavan palmumaisen puun hedelmä. Maku muistuttaa melonia tai mansikkaa. Auttaa vatsaongelmiin ja pahoinvointin

Papaijan hedelmät voivat kasvaa jopa viiden kilon painoisiksi. Oranssinpunaisen hedelmälihan sisällä on paljon kiiltäviä, mustia siemeniä.

Keski-Amerikan ja Tyynenmeren alkuasukkaat ovat käyttäneet sen lehtiä, hedelmiä ja siemeniä pahoinvoinnin, ummetuksen ja vatsakipujen hoitoon. Papaija sisältää runsaasti beetakaroteenia, entsyymejä (papaiinia) sekä glykosideja ja alkaloideja. Papaiinientsyymi hajottaa valkuaisaineita, joten se auttaa ruoansulatuksessa.

Hedelmästä saa aromaattisen makuisia smootheja, ja kuivatut palat tyydyttävät terveellisesti makeannälkää. Papaijan lehdistä tehdään ravintolisiä, jotka helpottavat raskaan, proteiinipitoisen aterian jälkeistä oloa. Niitä kannattaa ottaa mukaan myös ulkomaan matkoille, sillä ne hajottavat proteiinipitoisia vieraita mikrobeja.

Artikkeli on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt