VH0617oda

"En suostu mummoksi!"

Oda Lahdenperä, 65, kuvaa Instagramiin leluapinan ja barbien seikkailuja. Huumori pitää tämän naisen kuosissa.

”Neljä vuotta sitten sairastuin munasarjasyöpään. Leikkauksen jälkeen ystäväni tuli katsomaan ­minua sairaalaan ja toi lahjaksi pehmolelu­apinan. Hän sanoi, että se on valmentajani, joka tsemppaa minua paranemisessa. Kiinnitin sen sairaala­sänkyyni. Herätessäni se toljotti minua sympaattisesti ja nauratti kaikkia.
Kun aloin toipua, otin apinan mukaani ulkoilemaan. Nappasin sille seuraksi barbeja, jotka olin saanut lahjaksi taiteilijaystävältäni. Päätin alkaa kuvata niitä kaupungilla ja siirtää ajatukset pois sairaudestani.

Apinasta tuli härski persoonallisuus, oikea gigolo. Se dokasi viskiä, poltti röökiä ketjussa ja pyöritti lukuisia tyttöystäviä. Asettelin sen milloin lumisotasille barbien kanssa, milloin hyppäämään tissiliiveistä tekemälläni laskuvarjolla. Lelujen kanssa en ehtinyt surra syöpääni.

Kun perustin tilin Instagramiin, sain seuraajia eri puolilta maailmaa. Eräs heistä lähetti ­Brysselistä apinalle poikaystäväksi Robin-nuken. Joidenkin seuraajien kanssa aloin jutella netissä enemmänkin ja sain heistä hyviä kavereita. Ihmisiä kiinnostaa, kun ikäiseni ihminen leikkii leluilla. Japanilaiset turistit ovat piirittäneet minut Kaivopuiston rannassa ja poliisit ovat pysäyttäneet minut. Onhan touhuni älyttömän näköistä mutta hyvin hauskaa.

Huumori helpottaa
Huumori on pitänyt minut kasassa kaikki nämä vuodet, joihin mahtuu valtava määrä surullisia tapahtumia. Olen kokenut itseni hylätyksi jo
lapsena, ja olen melko kykenemätön ihmissuhteisiin. Lelujen kanssa minun ei tarvitse olla huolissani, että ne jättäisivät minut oman onneni nojaan.
Apina ja kumppanit taipuvat kiltisti kaikkiin oikkuihini, ja leikki pitää vatini kondiksessa.

Ystäväpiirini on suhtautunut harrastukseeni ­hyvin. He eivät ole tuomitsevaa sorttia vaan antoivat minulle juuri lahjaksi bondagebarbin, joka on sidottu kengännauhalla.
Olen aina ollut erikoinen tyyppi. Ennen eläkkeelle jäämistäni työskentelin elokuva-alalla, jossa ei rajoitettu luovuuttani. Mutta kun ihminen vanhenee, normit tiukkenevat. Ikäiseni nainen ei saisi olla härski tai käyttää minihametta.

Mutta minähän en mummoksi ­suostu, se on varma nakki. En ala elää kenenkään muun viitoittamalla­ tiellä enkä välitä siitä, mitä muut ajattelevat.

Olen varmasti yhtä hullu vielä 80-vuotiaanakin, vain ulkokuoreni muuttuu. ­Mielestäni muutkin voisivat leikkiä enemmän. Jokaisella meillä on ­surun­sa, mutta hymy ja hauskuus piristävät.” 

Näin lisäät elinvoimaa arkeesi:

Ole sopimaton
Älä mieti, mikä on sopivaa, vaan mieti, mikä on kiinnostavaa - ja ­heittäydy siihen täysin rinnoin!

Kokeile uutta
Tee sitä joka ­viikko. Mene kävelylle tuntemattomaan kaupungin­osaan, ilmoittaudu uudelle ryhmä­liikuntatunnille tai lukupiiriin.

Ole lapsi
Hakeudu nuorten harrastuksiin. Mene kokeilemaan trampoliinipuistoa tai seinäkiipeilyä, ja nauti adrenaliinin virtaamisesta.

Löydä taide
Altista itsesi uusille taide-elämyksille. Käy konserteissa, teatterissa ja taidenäyttelyissä paikoissa, joissa et ole koskaan ennen käynyt.

Flirttaile
Flirtti piristää ­aina. Kokeile seuran­hakuapplikaatioita ja lähde treffeille.

Seuraa uutisia
Pidä itsesi ajan tasalla maailmasta. Lue lehtiä, katso dokumentteja, käy kuuntelemassa yliopiston avoimia tilaisuuksia, sivistä itseäsi.

Muista soitella
Voimista ystävyyssuhteitasi ja hanki uusia tuttavuuksia. Soita ystävillesi ja pyydä heitä lounaalle. Ota yhteyttä siihen tuttuusi, jonka kanssa olet jo vuosia sopinut tapaamisesta mutta et ole saanut järjestettyä sitä.

Juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 6/2017
 

  • Ilmestynyt lehdessä 06/2017
  • Julkaistu 15.09.2017
  200   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kommentit

Upeaa, mahtavaa! Hyvä Oda <3 :)

Pirreli
# 27.9.2017 21:48   116   0 X Ilmoita asiaton viesti

Hei, tässä Oda Lahdenperän instagramin osoite:
https://www.instagram.com/tsupukka/

voihyvin
# 15.9.2017 10:55   118   0 X Ilmoita asiaton viesti

Millä nimellä Odan Instagram tili löytyy?

Vierailija
# 13.9.2017 17:41   117   0 X Ilmoita asiaton viesti

Kysely

Miten rentoudut parhaiten?:

Näistä keskustellaan

VH0118uni

Moni elää niin kierroksilla, ettei pysty rauhoittumaan edes yöksi. Auttaisiko höyhenin koristeltu unisieppari?

VH0712 Anne lindholm

Unet ovat viisaita oppaita. Niitä kannattaa tutkia ja kuunnella. Unet viitoittavat tietä eteenpäin.

Tiinan blogi uusi

Kun isännöitsijä ei vastannut lukuisiin soittopyyntöihini, tajusin, miten helppoa on väistellä vastuuta palveluiden sähköistyessä.

VH0118astrid

Kirjailija Astrid Lindgren säilytti lapsenmielisyytensä loppuun asti. Hän kipusi koivuun vielä 80-vuotiaana.

Lukijoiden mietelause

Onko sinulla joku itse keksimä miete, jonka haluaisit jakaa muillekin? Lähettämällä mietelauseesi meille osallistut upean kalenterin arvontaan.

Oletko nähnyt kummituksia tai muita henkiolentoja? Lukijat kertovat parhaat kummitustarinansa. Kerro sinäkin omasi.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

3lehti

Voi hyvin on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntija. Lehti kannustaa pitämään mielen energisenä, kehon...