Hyvinvointi

Ekoego: Matti Ijäs

Elokuvaohjaajan ekoesineitä ovat loppuun käytetyt vaatteet

Teksti Ainomaija Lehtonen
Kuvat Lasse Lecklin
23.1.2013 Voi hyvin

Meri on minulle tärkeä. Viihdyn ulkosaaristossa, purjeveneessä ja pienessä saarimökissä, joka on ollut minulla vuokralla jo yli 20 vuotta. Koska olen intohimoinen kalastaja, päivät kuluvat verkkoja putsaillen ja kalaruokia suunnitellen ja tehden. Käyn myös joka vuosi Lapissa kalassa pienillä puroilla. Lapissa kalastamiseen liittyy aina myös vaeltaminen, joskaan mikään tolkuton peninkulmatallaaja en ole. Metsässä on hyvä liikkua hitaasti, välillä pysähdellen ja jos mahdollista nuotiotulilla istuen. Lappi ja ulkosaaristo ovat minun sielunmaisemiani.

Ekoesine

Olen surkea kuluttaja, enkä omista paljon tavaroita. Ei tarvitse kuin katsoa vaatekaappiini. Ehkä kaikki kuluneet vaatteeni ovat ekoesineitäni, koska yleensä käytän ne loppuun.

Ekohaave

Yli 20 vuoden ajan olen nähnyt, miten Saaristomeren tila on huonontunut vuosi vuodelta. Itämeren pelastaminen on meidän kaikkien asia, mutta tuntuu epätoivoiselta, kun mitään ei tapahdu. Maatalouden päästöjä ei ole saatu juurikaan pienennettyä. Tietoa on, mutta yhteistä tahtoa puuttuu. Haaveeni onkin, että Itämeren valtiot ryhdistäytyisivät ennen kuin on liian myöhäistä.

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 1/2013

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt