Hyvinvointi

Ekoego: Janne Kataja

Janne Katajalle luonto on tärkeä.

26.1.2010 Voi hyvin

Kuka: Janne Kataja

Ikä: 29

Työ: tv-juontaja,

tilannekoomikko, taikuri

Perhe: vaimo, tytär, toinen lapsi tulossa, kaksi koiraa

Asuu: Riihimäellä

Intohimo: lukeminen, nettitieto-sanakirja Wikipediassa seikkailu

Ajankohtaista: Teräspallit-shown

juontaja Subilla 12.3. alkaen. Ohjelmassa yhdeksän näyttelijää tekee piilokamerajekkuja ja

testaa kansalaisten sietokykyä. Teräspallit pohjautuu brittiläiseen Balls of Steel -formaattiin.

Arvostan ja kunnioitan luontoa suuresti. Suomalainen luonto on niin arvokas asia, että emme aina oikein itse edes tajua sitä. Viihdyn koirien kanssa metsissä ja soilla. Se on luonnollinen tapa liikkua ja tarjoaa vastapainoa hektiselle elämälleni. Ilman koiria katselisin luontoa varmaan vain postikorteista.

Pidän eniten soista. Suolla ilma on mahtavan hapekasta ja raikasta. Ihmettelen sellaisia suokasveja, joihin en ole aiemmin törmännyt. Kas, tuollainenkin on olemassa! Ihailen kelottuneita honkia. Liikutun suolla. Joskus tekee mieli polvistua ja vain itkeä. Joku voi naureskella, että se on teatraalista pelleilyä, mutta reagoin vahvasti tunteilla. En itke surun tai masennuksen takia, vaan siksi, että joku asia koskettaa ja liikuttaa minua syvästi. On hyvä itkeä vapautuneesti.

|Ekoesine

Viihdyn parhaiten punaisissa Toms-kengissäni. Ne on valmistettu ekologisesti luonnonvaroja säästäen, ja ostoksella on myös eettinen vaikutus. Kun ostan Toms-tossut, lahjoitan samalla kenkäparin yhdelle kehitysmaan lapselle. Loistava keksintö! Idean isä on amerikkalainen liikemies Blake Mycoskie, joka huomasi Argentiinassa matkaillessaan, ettei lapsilla ollut kenkiä jaloissaan. Hän halusi tehdä asialle jotain.

Toms-tossut ovat mukavat jalassa. Lisäksi ne ovat tosi tyylikkäitä. Taustalla on huippusuunnittelijoita, jotka tekevät näitä hyväntekeväisyydestä.

Ekohaave

Toivoisin, että tulevaisuudessa töitä ja palveluita olisi Suomessa tarjolla monipuolisesti kaikilla paikkakunnilla. Nykyään tekeminen keskittyy aivan liikaa pääkaupunkiseudulle. Meillä on Riihimäellä esimerkiksi yksi tv-studio ihan tyhjillään. Matkustan töiden takia koko ajan Helsinkiin. Kuljen autolla, koska junalla ja bussilla liikkuminen vie tuplasti enemmän aikaa ja on myös tuplasti kalliimpaa. Julkinen liikenne pitäisi saada halvemmaksi. Työt pitäisi tuoda sinne, missä ihmiset asuvat.

Globaalisti ajatellen haaveilen, ettei tulevaisuudessa saisi valmistaa kuin hybridiautoja. Tämä vauhdittaisi teknologista kehitystä ja jarruttaisi ilmastonmuutosta.

Teksti Hanna Hyväri • Kuva Seppo JJ Sirkka

Artikkeli on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 1/10.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt