Hyvinvointi

Caroline Myss: Rukous auttaa eteenpäin

Parantaja ja mystikko Caroline Myss kannustaa kaikkia rukoilemaan. Rukous tuo armollisuutta elämään.

Teksti Hanna Hyväri
Kuvat Lasse Lecklin
27.1.2011 Voi hyvin

Uransa alussa, toimiessaan energialääketieteen parissa, Caroline Myss ajatteli monen muun tavoin, että kunhan ihmiset vain tulisivat tietoisiksi stressinsä syistä, olo helpottuisi. Päälle vitamiineja ja liikuntaa, niin kaikki olisi kunnossa.

Paljon myöhemmin, kun Myss perehtyi 1500-luvulla eläneen Avilan Pyhän Teresan kirjoituksiin, hän koki sisäisen mullistuksen. Todellinen muutos olikin mystinen, järjelle käsittämätön kokemus. Karmeliittanunna Teresan innoittamana Myss alkoi rukoilla luennoillaan. Hän pyytää yleisöään usein keskittymään hetkeksi rukoukseen. Salin täyttää syvä hiljaisuus, ja osa kuulijoista pyyhkii kyyneleitä.

Myss on huomannut, että monen ihmisen kokemaan tyhjyyden tunteeseen ei autakaan uusi työpaikka tai ihmissuhde. Monet kaipaavat elämäänsä ihmeen tuntua, pyhää selittämätöntä yhteyden kokemusta, jota ei voi järjellä käsittää.

– Haluamme joutua ihmetyksen valtaan. Kokemus sisäisen luottamuksen synnystä on henkeäsalpaava, Myss kuvailee.

Rukous ei liity Myssin filosofiassa mihinkään uskontoon. Se on yksinkertaisesti hengittämistä maailmankaikkeuden rytmissä.

– Moni aloittaa rukoilemisen pyytämällä ja toivomalla elämäänsä kaikenlaista. Vähän niin kuin kirjoittaisi joulupukille. Avilan Teresa kutsui näitä lasten rukouksiksi. Sitten on rukouksia, joissa anotaan nopeasti apua, kun hätä on suuri.

Myss ihmettelee ihmisiä, jotka kertovat, että kun lopulta kaikki lääketieteelliset tai terapeuttiset keinot oli käytetty, päätettiin vielä rukoilla.

– Ikään kuin se olisi viimeinen oljenkorsi. Jos rukouksen voimaa todella kunnioittaa, niin mitään operaatiota ei tulisi edes aloittaa ennen kuin on rukoiltu. Ja koettelemusten jälkeen kannattaisi olla myös kiitollinen, jos kaikki meni hyvin. Kaikkiin rukouksiin vastataan, mutta joskus vastaus on ei.

Rukous on Myssin mielestä myös hyvä hetki pysähtyä ja muistaa, että jokainen on kykenevä toimimaan kielteisellä ja toisia vahingoittavalla tavalla. Houkutus kohdella toisia ihmisiä väärin on aina olemassa. Rukous on omaan sisäiseen peiliin katsomista.

Syvä hiljaisuus vastaa

Myss kertoo rukoillessaan antautuvansa hiljaisuuden valtaan, jossa voi tunnustaa pienuutensa ja levätä isompien voimien vallassa.

– Elämässä asiat usein vain tulevat vastaan ja tilanteet muuttuvat yllättäen. Myöhemmin sitä oivaltaa, että vaikka tie on ollut kuoppainen ja mutkikas, on se ollut juuri minulle oikea ja täydellinen. Kun rukoilen, kehotan itseäni luottamaan johdatukseen.

Rukouksen tiimoilta Myssille on esitetty paljon kysymyksiä. Hurjimpia ovat ne, joissa tiedustellaan rukousta, joka toimisi.

– Ikään kuin rukous olisi joku maaginen mantra, jolla toiveet toteutuvat ja murheet kaikkoavat! Yhdellekään ihmiselle ei ole missään luvattu mukavaa matkaa läpi elämän myrskyjen tai helppoja, nopeita vastauksia. Rukous ei muuta elämän lakeja, mutta se voi johtaa syviin, sisäisiin oivalluksiin. Rukous antaa viisautta nähdä asiat oikeissa suhteissa. Se tuo elämään armollisuutta. Rukous vahvistaa toivoa, rakkautta ja myötätuntoa tässä hurjassa maailmassa.

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdestä 1/2011

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt