Treeni ja ravinto

Bettiina Vuori voitti olympiakultaa!

Bettiina Vuori hurmasi tuomarit pallo- ja nauhaohjelmillaan Special Olympics -kisoissa Yhdysvalloissa. Pallossa tuli kultaa ja nauhaesityksellä hopeaa.

Teksti Hanna Hyväri
Kuvat Suvi Elo
30.7.2015 Voi hyvin

Voi Hyvin -lehti haastatteli Bettiina Vuorta ennen kisamatkaa. Tässä nuoren urheilijan mietteitä:

Sinne vain ja tee se!

Näillä sanoilla Bettiina Vuoren valmentaja kannusti suojattiaan neljä ­vuotta sitten. Ja tulosta syntyi. Bettiina voitti Kreikassa järjestetyissä Special Olympics -kisoissa kultaa ja hopeaa.

Äiti Birgit Vuori istui katsomossa eikä uskaltanut alussa edes seurata esitystä.

– En ollut uskoa silmiäni! Betty ­hymyili, aloitti ja veti ohjelman loistavasti läpi. Hän oli ennen todella arka eikä suostunut esiintymään missään.

– Ja jatkoin, vaikka naru meni solmuun, Bettiina muistelee vielä kisan kiperimpiä hetkiä.

Hän kilpailee rytmisessä voimistelussa. Ohjelmaan kuuluvat pallo, vanne, nauha ja naru. Kisat järjestetään Los ­Angelesissa nyt heinäkuussa. Kehitysvammaisten Special Olympics Kesämaailmankisat on maailman suurin urheilutapahtuma tänä vuonna. Mukana on noin 7 000 urheilijaa 177 maasta.

– Voitto! Se just on tavoite. Olympiakultaa! Bettiina paljastaa.

Hän puhuu kisapaikasta jo rennosti ”Losina”. Äitiä hymyilyttää.

Kehitysvamma ei ollut ongelma

Kun perheen esikoinen Bettiina syntyi, vanhemmilla ei ollut mitään tietoa Downin syndroomasta tai kehitysvammaisuudesta. Birgit  tuli äidiksi  26-vuotiaana. Bettiina on nyt lähes saman ikäinen.

–  Kehitysvammaisuus sinänsä ei ollut meille mikään ongelma. Eniten mietittiin sitä, miten tytär tulee pärjäämään elämässään ja mitä tukea tarvitaan.

Bettiina on pärjännyt erinomaisesti. Hän kävi tavallisen peruskoulun avustajan tukemana ensimmäisenä kehitysvammaisena tyttönä Naantalissa. Hän valmistui erityisammattikoulusta keittiöapulaiseksi.

Sikiöseulonta herätti ajattelemaan

Birgit miettii sikiöseulontoja. Häntä ei huolestuta niinkään tutkimusten tulos vaan seuraus.

– Kannattaisi miettiä, mitä on valmis ­tekemään, jos tulos ei vastaakaan odotuksia. Lapsi ei noin vain häviä pois elämästä.

Bettiinan jälkeisissä raskauksissa Birgit oli entistä vastahakoisempi osallistumaan seulontoihin. Nykyinen ihmisen ihanne on äidin mielestä kovin ankea.

– Aina pitäisi olla jotain enemmän ja parempaa. Miksi ei voisi olla tyytyväinen siihen, mitä on? Bettyn kanssa olemme oppineet, että kannattaa elää tätä hetkeä ja nauttia juuri siitä.

Rytminen kilpavoimistelu on ykkönen

Liikunnallinen Bettiina on harrastanut jumppaa ja uimista pikkutytöstä saakka. Rytminen kilpavoimistelu on kuitenkin ehdoton ykkönen nykyään.

– Aluksi Betty ei ollut kiinnostunut, mutta kun esittelin hänelle kauniit asut ja ihanat juomapullot, se oli menoa, Birgit kertoo.

Bettiina avaa varovasti kahden esiintymisasunsa suojapussit. Toinen asuista on räiskyvän punainen ja toinen taivaansininen.

– Ja paljetteja pitää olla paljon, Bettiina tiivistää tyylinsä.

Tarkka ruokavalio

Kilpaurheilijan on kuntonsa ­lisäksi huolehdittava tarkasti ruokavaliostaan.Bettiina pitää salaateista ja marjaisista pirtelöistä. Ainut heikko kohta ovat sipsit ja limsa.

Totaalinen sipsilakko tekisi elämästä liian karua. Niinpä Bettiina herkuttelee  lastuilla kerran viikossa. Aina perjantaisin hän avaa huoneessaan sipsipussin ja nautiskelee sen lempimusiikin kera.♥

Koko juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 5/2015

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt