VH0217 ruokauskossa

Ayurveda antaa energiaa

Sanna Höhnlen aamu alkaa puoli viideltä. Jooga ja lämmin sitruuna-hunajavesi käynnistävät päivän.

Sanna Höhnle, 41, on keravalainen ayurvedaelämäntaidon, ­joogan ja pilateksen ­ohjaaja. Hän opiskelee myös osteo­paatiksi.

Mikä innosti ayurvedaan?
Hurahdin ayurvedaan pari vuotta sitten, kun opiskelin joogaohjaajaksi. Syvällinen intialainen terveysoppi ei anna vain ravitsemusneuvoja vaan on elämäntapa. Se kiinnostaa, koska elän ruuhkavuosia ja minulla on monta rautaa tulessa. Oireilen helposti vatsallani.
Ayurvedassa ajatellaan, että ­jokaisella on hedelmöityshetkellä määräytynyt perus­kehotyyppi: vata, pitta tai kapha. Konsultoinnissa minut määriteltiin pittaksi, minkä itsekin etukäteen tunnistin.
Hallitseva ’dosha’ pysyy läpi elämän, mutta iän ja elämäntyylin myötä se voi mennä epätasapainoon. Pitta-tyypin ei pitäisi syödä kovin mausteisia ruokia vaan lempeitä ­makuja. Mausteina käytän muun muassa kardemummaa, vaniljaa, kurkumaa ja ­korianteria. Jätin pois chilin, paprikan, ­tomaatin ja sipulin.

Miten ayurveda näkyy arjessa?
Noudatin ­alussa ruokavaliota tiukka­pipoisesti. Pian ­ymmärsin, että ­rennompi asenne johtaa pysyvämpiin tuloksiin. 7- ja 9-vuotiaiden lasten ­äitinä täytyy tehdä kompromisseja, ­kuten ­pakastaa ruokia, vaikka ayurveda-aterian tulisi ­olla aina juuri valmistettua.
Ostan luomua niin usein kuin budjetti sallii, einekset jätän kauppaan. Makeutan hunajalla, kookossokerilla, agavesiirapilla ja raakaruokosokerilla.Kasvikset ovat pääosassa, mutta syön lihaakin. Leivon leipää speltistä ja kaurasta.
Nykyään ruokailusta on tehty vaikeaa. Kannatan yksinkertaisuutta enkä nirsoile vieraisilla vaan syön sitä, mitä tarjotaan.

Ruokarytmisi?
Aloitan aamun kello 4.30. Raaputan kielen, purskotan kookosöljyllä suun ja huuhtelen sieraimet nenäkannulla. Juon aineenvaihduntaa kiihdyttävää, sitruunalla ja hunajalla maustettua lämmintä vettä. Joogaan hetken. Suoliston olisi hyvä olla rauhassa 12 tuntia, joten syön aamiaisen vasta ennen kahdeksaa.
Keitän kaurapuuroa kauramaitoon ja lisään joukkoon leseitä, pellava­rouhetta, chiansiemeniä ja lisäksi marjoja. Harmonia ja tunnelma ovat aterioilla tärkeitä. Yksin sorrun joskus lukemaan meilejä ruokailun lomassa. Jos syöt vihaisena, nielet itseesi aggressiota. Pureskelen hyvin ja täytän vatsani vain 80-prosenttisesti.
Talvella ­syömme yleensä ­kevyen haudutetun tai höyrytetyn päivällisen.Illalla juon ­lämmintä luomu­maitoa, ­jossa on kurkumaa, taatelia ja liotettuja ­manteleita. Se auttaa nukahtamaan, kun kömmin sänkyyn yhdeksän jälkeen.

Mikä yllätti?
Ayurveda-ruokavaliossa on aineksia, joita ei saisi syödä samalla kertaa, ­koska silloin ne tuottavat amaa eli kuona-aineita.
Hedelmät ja marjat syödään erikseen. Niiden syöminen muiden ruokien ­kanssa aiheuttaa happamuutta ja hidastaa sulamista. Lihaa ja maitotuotteita ei saisi nauttia samalla aterialla.
Pittana joudun muistuttamaan itseäni, ettei aina tarvitse tavoitella täydellisyyttä. Herkuttelen, jos haluan. Irti päästäminen ja tasapaino on ayurvedassakin tärkeää.

Kehotyyppejä tasapainottavia ruokia:

VATA vastaa kehon liikkeestä. Sen hallitsemalle kehotyypille sopivat lämmin ruoka ja juoma sekä makeat, happamat ja suolaiset maut. Kevyelle vatalle käyvät kardemumma, kumina, inkivääri, kaneli ja neilikka sekä seesamiöljy ja liotetut mantelit.

PITTA  vastaa ruoansulatuk­sesta. Pitta-tyypille sopii lämmin muttei kuuma ruoka ja juoma. Suosi makeita ja karvaita makuja, kanelia, korianteria, kardemummaa, fenkolia ja kurkumaa. Vältä chiliä. Käytä oliiviöljyä ja kohtuudella gheetä eli kirkastettua voita.

KAPHA  vastaa rakenteesta ja kiinteydestä. Raskaalle kaphalle sopii kevyt ja lämmin ruoka ja juoma. Suosi pistäviä ja karvaita makuja, kirnupiimää, lassia, inkivääriä, kurkumaa ja pippureita. Vältä suolaa. Syö hunajaa ja öljyä pieniä määriä.
Lue lisää: Suomen Ayurvedayhdistys, ayurveda.fi.

Juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 2/2017

  • Ilmestynyt lehdessä 02/2017
  • Julkaistu 21.04.2017

Artikkelin avainsanat

ayurveda, ruokavaliot
  51   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kysely

Miten rentoudut parhaiten?:

Näistä keskustellaan

VH0118uni

Moni elää niin kierroksilla, ettei pysty rauhoittumaan edes yöksi. Auttaisiko höyhenin koristeltu unisieppari?

VH0712 Anne lindholm

Unet ovat viisaita oppaita. Niitä kannattaa tutkia ja kuunnella. Unet viitoittavat tietä eteenpäin.

Tiinan blogi uusi

Kun isännöitsijä ei vastannut lukuisiin soittopyyntöihini, tajusin, miten helppoa on väistellä vastuuta palveluiden sähköistyessä.

VH0118astrid

Kirjailija Astrid Lindgren säilytti lapsenmielisyytensä loppuun asti. Hän kipusi koivuun vielä 80-vuotiaana.

Lukijoiden mietelause

Onko sinulla joku itse keksimä miete, jonka haluaisit jakaa muillekin? Lähettämällä mietelauseesi meille osallistut upean kalenterin arvontaan.

Oletko nähnyt kummituksia tai muita henkiolentoja? Lukijat kertovat parhaat kummitustarinansa. Kerro sinäkin omasi.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

3lehti

Voi hyvin on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntija. Lehti kannustaa pitämään mielen energisenä, kehon...