Hyvinvointi

Astu kuusi askelta stressistä rauhaan

Stressi on vaarallista, jos se muuttuu krooniseksi tilaksi. Rentoudu ja rauhoitu päivittäin. Tee siitä rutiini itsellesi.

Teksti Hanna Hyväri
Kuvat Marjaana Malkamäki
5.8.2015 Voi hyvin

1. Älä totu

Tunnista stressi ajoissa. Vaaran merkkejä ovat itkuisuus, aamuyöstä heräileminen ja keskittymisvaikeudet. Pitkittyneeseen stressiin tottuu. Tutkimuksessa jopa 90 prosenttia niistä, jotka eivät kokeneet olevansa stressaantuneita, kärsivät kroonisesta stressistä. Stressi heikentää immuuni­puolustusjärjestelmää. taukoa päivittäin.

2. Vähennä stressiä ­päivittäin

Jokaisella on ­omat keinonsa rauhoittua. Siihen sopivat meditointi, sauna, metsä­lenkki, rentoutus­harjoitukset, kiva tv-sarja tai vaikka käsityöt.

3. Mikä pelottaa?

Aina kun ­hermostut, kysy itseltäsi, mikä pelko sai minut reagoimaan näin. Jatkuva ärsyyntyminen nakertaa vastustus­kykyä ja altistaa ­sairauksille

4. Tunnista tunteesi

Suurin syy stressiin eivät ole ulkoiset tekijät, kuten kiire. Tiedostamattomilla tunnetason ongelmilla on suuri vaikutus hyvinvointiin. Filosofi Epiktetos sanoi, että ihmisiä eivät järkytä asiat vaan heidän uskomuksensa niistä. Tarkkaile stressin herättämiä tunteita ja mieti, mihin ne liittyvät.

5. Anna anteeksi

Kauna ja ­katkeruus ovat myrkkyä keholle ja aiheuttavat stressiä. Anna anteeksi itsellesi ja muille, vaikka et voisikaan aina tehdä sovintoa.

6. Pohdi perintöäsi

On hyvä tiedostaa, että ­vanhempien ja isovanhempien traumat voivat vaikuttaa sinunkin elämääsi. Kun oivallat tämän, voit erotella tunteesi menneiden sukupolvien ongelmista.

Lähteinä on käytetty Alexander Loydin teoksia Paranemisen avain (Basam Books 2012) ja Rakkauden periaate (Basam Books 2014).

Lista on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 04/2015.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt