VH0712 Anne lindholm

Anne Lindholm-Kärki: Seuraa unesi viestiä

Unet ovat viisaita oppaita. Niitä kannattaa tutkia ja kuunnella. Unet viitoittavat tietä eteenpäin.

Unien tutkiminen ei ole muodikasta. Monet pitävät unia vain sammahtaneiden aivojen sekamelskana, jossa mieli kompostoi päivän tapahtumia helposti maatuviin osiin. Uniohjaaja ja psykoterapeutti Anne Lindholm-Kärki ajattelee toisin. Hänen mielestään unet antavat viiltävän tarkan kuvan tilanteesta, jossa me kukin elämme. Uni tuo esiin sisäisen totuuden. Uni on peili, joka ei koskaan valehtele.
– Ehkä tästä johtuu, että unia ei uskalleta katsoa suoraan. Ne kertovat niin paljon. Se voi tehdä liian kipeää. On hämmästyttävää, miten aliarvostettuja unet ovat kulttuurissamme, Anne pohtii.
Mutta unen maailmaan kannattaa sukeltaa, sillä sieltä löytyy simpukoita ja helmiä, uponneita aarre­arkkuja ja kadonneita aseita.
– Eihän alitajunta ole mikään tunkio, jossa kohdataan vain vaikeaa ja negatiivista. Uni paljastaa sen, keitä me oikeasti olemme. Unen ytimessä on viesti, että uskaltaisit olla sellainen kuin olet, tässä ja nyt. Mutta täytyy voittaa pelkoja. Jos ei olisi pelkoja, mehän eläisimme juuri niin kuin sisimpämme sanoo, Anne jatkaa.

Yön öljyvärit
Anne viettää joka aamu pari tuntia uniensa parissa. Hänellä on sängyn vieressä unipäiväkirja, johon hän kirjaa yön antimet heti, kun saa silmänsä auki.
Unet ovat kuin arkoja yöperhosia. Ne säikkyvät päivää ja katoavat hetkessä mielestä. Anne on tottunut pyydystäjä. Hän on kirjoittanut muistiin uniaan pikkutytöstä saakka. Usein puoliso koputtelee aamulla vessan ovea, kun vaimo kirjaa lukitun oven takana ahkerasti uniaan.
Aamukahvin jälkeen Anne siirtyy kirjoitustuoliinsa jatkamaan työskentelyä. Koira istahtaa tietenkin viereen omaan tuoliinsa miettimään koiran uniaan.
– Kirjoittamisen idea on, että pysyn yhteydessä sieluuni. Vahvistan unen tunnetta ja tunnelmaa. Liitän mukaan kuvia ja teen kollaaseja. Omista unista voi luoda taidetta itselleen. Unen­näkövaihe on luova. Teemme joka yö spontaaneja taide­teoksia.
Kirjaansa Uni tuntee sinut  kirjoittaessaan Anne tajusi ison asian. Ei riitä, että ainoastaan ymmärtää uniaan, kuten perinteissä psykologiassa pyritään tekemään. Unien avulla pitää myös muokata ja muovata elämäänsä. Näkemys liittyy vahvasti shamanistiseen perinteeseen.
– Tämä oli hurjan iso oivallus. Mitä teen unen tiedolla? Mihin se minua ohjaa? Miten opin käyttämään unia ja mielikuvia niin, että osaan itse ohjata elämääni? Unta ei ole ymmärretty ennen kuin löydän sieltä jotain, joka voimaannuttaa minua.
– Unen viestiä ja viisautta pitää lähteä vahvistamaan aktiivisesti. Voimaantumisen näkökulma on tärkeä. Siten tulee kykeneväksi ja löytää voiman muuttaa omaa elämäänsä.
Unet voivat Annen mukaan myös valmistella meitä­ tulevien vaikeuksien varalta tarjoamalla ikään kuin uhkasimulaattorin. Unen työpajassa harjoitellaan uusia reaktiotapoja, jotka auttavat selviytymään, kun joudumme kohtaamaan vaikeuksia.
Annen mielestä paras tapa luoda tulevaisuutta on unelmoida siitä.
– Ja unet kertovat myös unelmista. Siksi on niin tärkeää tutkia uniaan ja kulkea niiden mukaan. Jokaisen unen kohdalla voi kysyä, mitä se kertoo suhteestani unelmiini.
 

Artikkeli on julkaistu Voi hyvin -lehdestä 7/2012

  • Ilmestynyt lehdessä 7/2012
  • Julkaistu 13.02.2018

Artikkelin avainsanat

alitajunta, unet, unien tulkinta
  125   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kommentit

Hei, hyvä huomio. Miksi omia unia ei muista? Toiset muistavat paremmin toiset huonommin. Aiheesta voisi tehdä jutun lehteen.

voihyvin
# 13.3.2018 10:38   0   0 X Ilmoita asiaton viesti

Miksi en muista uniani kuin harvoin. Minulla on takana 10 vuotta, kun en muistanut koskaan uniani. Nuorena näin jatkuvasti enneunia. Pitääkö olla huolissaan, jos ei näe unta? Minä olen! Liekö sielu jotenkin kuormittunut, jopa unien muistaminen liikaa. Vaikuttaako thyroxin uneen?

Vierailija
# 12.3.2018 21:46   0   0 X Ilmoita asiaton viesti

Olen myös paljon unia tulkitseva ja huomannut kuinka seuraavana päivänä tapahtuu jotain joka liittyy yöllä nähtyyn uneen. Samoin unelmani tulevat myös hyvin esille unissani, esimerkiksi valmistellessani lapsenlapsen syntymään liittyviä järjestelyjä näin unta, että tyttäreni oli yöllä synnyttänyt ja laittanut lapsen viereeni hoidettavaksi. Aamulla olin niin onnellinen, kauniista unestani.

Vierailija
# 2.10.2013 22:37   27   0 X Ilmoita asiaton viesti

Kysely

Miten rentoudut parhaiten?:

Näistä keskustellaan

VH0118uni

Moni elää niin kierroksilla, ettei pysty rauhoittumaan edes yöksi. Auttaisiko höyhenin koristeltu unisieppari?

VH0712 Anne lindholm

Unet ovat viisaita oppaita. Niitä kannattaa tutkia ja kuunnella. Unet viitoittavat tietä eteenpäin.

Tiinan blogi uusi

Kun isännöitsijä ei vastannut lukuisiin soittopyyntöihini, tajusin, miten helppoa on väistellä vastuuta palveluiden sähköistyessä.

VH0118astrid

Kirjailija Astrid Lindgren säilytti lapsenmielisyytensä loppuun asti. Hän kipusi koivuun vielä 80-vuotiaana.

Lukijoiden mietelause

Onko sinulla joku itse keksimä miete, jonka haluaisit jakaa muillekin? Lähettämällä mietelauseesi meille osallistut upean kalenterin arvontaan.

Oletko nähnyt kummituksia tai muita henkiolentoja? Lukijat kertovat parhaat kummitustarinansa. Kerro sinäkin omasi.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

3lehti

Voi hyvin on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntija. Lehti kannustaa pitämään mielen energisenä, kehon...