Terveys

Aivojen keväthuolto: parhaimmat ruuat ja hyvän mielen harjoitukset

Testaa Merkityshyrrällä, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Katso myös 10 parasta aivoruokaa.

20.3.2016 Voi hyvin

Kevään tullessa valo lisääntyy ja mielialakin muuttuu heti positiivisemmaksi. Aamulla on helppo herätä ja keho on täynnä energiaa. Ympäristökin vaikuttaa heti miellyttävämmältä. Ihan kuin vastaantulijatkin hymyilisivät ja kassantäti juttelisi normaalia enemmän.

Maisemaa ihaillessani minut saa valtaansa ajatus: onko mielialamme todellakin näin riippuvainen ulkoisista tekijöistä. Ja onko jotain, mitä voin itse tehdä oman hyvinvointini eteen niin, että voisin hyvin joka päivä – kelistä riippumatta.

Kuva: Heikki Mahlamäki

Jotta emme olisi niin riippuvaisia ulkoisista tekijöistä, kuten säästä tai vuodenajasta, meitä kohtaavista haasteista tai onnistumisista, olisi tärkeää kiinnittää huomiota siihen, millä ruokimme kehoamme ja mieltämme.

 Aivohuoltoa uusilla ajatuksilla ja antioksidanteilla.

Lähdin etsimään hyvän olon reseptiä minua innostavasta kirjallisuudesta. Maaretta Tukiainen toteaa uudessa Hyvän mielen taidot-kirjassaan näin:

"Merkityksen kokeminen on suoraan yhteydessä henkiseen hyvinvointiin. Kun raivaat aikaa asioille, jotka ovat sinulle tärkeitä, elämänlaatusi paranee ja tyytyväisyytesi kasvaa."

Esittelen nyt teille kirjasta pari kivaa harjoitusta, joita voit tehdä itsenäisesti kotona. Ensimmäinen on nimeltään Merkityshyrrä. Hyrrän tarkoitus on selkiyttää sinulle, mitkä asiat ovat itsellesi tärkeitä ja miten ne liittyvät elämääsi. Tee näin: kirjoita yhdellä tai kahdella lauseella omat ajatuksesi kuhunkin kohtaan.

 Merkityshyrrä

Oman elämän polaroid-harjoituksen kautta voit arvioida, miten elämäsi osa-alueet ovat tasapainossa ja mitkä alueet ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Täytä kuvio arvioimalla jokainen osa-alue asteikolla 1–10.

Oman elämän polaroid

Harjoitukset saivat minut miettimään erityisesti sitä, kuinka paljon enemmän annan painoa työlle ja suorittamiselle kuin vapaa-ajalle ja rennolle olemiselle. Stressiä kertyy hyvinkin helposti, varsinkin jos tuntee olevansa jatkuvassa kiireen kehässä.

Raija Kivinen kirjoittaa Parasta aivoillesi -kirjassa siitä, kuinka tärkeää on stressin vastapainoksi saada mielihyvän ja rauhan kokemuksia. Mielihyvähormonien aktivointi tuo iloa, vähentää ahdistusta, rentouttaa ja parantavaa immuunipuolustusta.

Esimerkiksi läheisten kanssa oleminen, yhdessä liikkuminen, halailu ja kosketushoidot lisäävät oksitosiinin vapautumista kehossa. Kosketuksella on erittäin suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille. Tanssi-liiketerapian opinnoissa käsittelimme juuri sitä, kuinka kosketus tuo läsnäolevaksi nykyhetkelle, maadoittaa ja rauhoittaa hermoston ylivireyttä.

Aivoja voi huoltaa ja helliä myös ruualla. Samaisessa kirjassa Marja Ruuti listaa 10 parasta aivoruokaa, jotka kaikki sisältävät hyviä rasvoja tai antioksidantteja. Näitä aivojen superruokia ovat:

1. Rasvainen kala

2. Mustikka

3. Pinaatti ja kaalikasvit

4. Omena

5. Punaviini

6. Mantelit

7. Tee

8. Kaakao

9. Kahvi

10. Kananmuna

Tästä listasta kiinnostavin oli tietenkin suklaa :) Tumman suklaaan erinomaisuus perustuu kaakaon tulehdusta poistavaa vaikutukseen. Tärkeää olisi, että kaakaota olisi suklaassa vähintään 70 %. Suositeltavaa olisi myös välttää valkoisella sokerilla makeutettuja suklaita. Sokeri nimittäin ylläpitää tulehdusta elimistössä ja voi siten vaurioittaa verisuonten seinämien sidekudosta, myös aivoverisuonissa. Siksi olisi niin tärkeää suosia muunlaisia makeuttajia, esimerkiksi palmusokeria, hunajaa tai (ei-keinotekoista) steviaa.

Suoliston ja vatsan hyvinvoinnista huolehtimalla pidät huolta myös aivoistasi. Tiesitkö, että suolisto saattaa osallistua jopa tunteiden säätelyyn! Näin ollen on hyvin tärkeää, että hellii suolistoaan ravintorikkailla ruuilla ja vältää allergisoivia ruoka-aineita.

Tärkeitä apulaisia suoliston ja vatsan hoitamisessa ovat ruuan sulamista avittavat entsyymit sekä terveellistä bakteerikantaa ylläpitävät maitohappobakteerit.

Proteiineja, antioksidantteja, terveellistä makeutusta sekä entsyymejä ja maitohappobakteereita

Kauniita kevätpäiviä ja hyviä huoltohetkiä! <3

PS. Lisää kevätkuulumisia

Instassa @johannakoivu

Facebookissa: Johanna Koivu official ja Kotisivuilla: www.johannakoivu.fi

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt