Hyvinvointi

7 x palaudu raskaasta työstä

Jos työsi on rankkaa, poimi balettitanssija Eun-Ji Han ja muiden ammattilaisten vinkit palautumiseen.

Teksti Hanna Hyväri
Kuvat Raisa Kyllikki Ranta
6.11.2015 Voi hyvin

1. Liiku pehmeästi

Jos keho joutuu ­koville töissä, se kaipaa kevyttä liikuntaa. Palaudu venyttelemällä, uimalla tai kävelylenkillä. Raitis ilma ­virkistää ja laskee kierrroksia.

2. Treenaa selkää

Istumatyötä tekevän pää, hartiat ja selkä kuormittuvat päivän aikana eniten. Työpäivän jälkeen yläselkä kaipaa liikettä. Kokeile tanssia tai punttisalia. Juoksu voi lisätä kireyttä. 

3. Lepuuta mieltä

Jos työasiat pörräävät ­päässä, tee välillä jotain, mikä vie ajatukset muualle. Lue kirjaa, katso kiinnostava ­dokumentti, käy taidenäyttelyssä tai tee vapaaehtoistyötä.

4. Muista uni

Nuku tarpeeksi. Helpota unentuloa sulkemalla kännykkä ja muut kirkkaat ruudut puolitoista tuntia ­ennen nukkumaanmenoa. ­Vietä aikaa myös yksin. Rauhoitu.

5. Tankkaa kunnolla

Tasainen ruokarytmi ja oikea ravinto auttavat ­palautumaan. Syö riittävästi pitkäkestoisia hiilihydraatteja ja proteiinia. Muista myös hyvät rasvat.

6. Pidä pausseja

Ihminen ei ole kone, joka jaksaa painaa loputtomiin. Pidä taukoja tunnin tai parin välein. Muutama minuuttikin helpottaa oloa. ­Venyttele, juo vettä tai rupattele tovi.

7. Pyhitä vapaapäivä

Pidä huoli, että viikossa on edes yksi vapaapäivä. Tee silloin jotain rentouttavaa. Nollaa television ääressä, pötkötä ­sängyssä tai tapaa ystäviä.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi