Hyvinvointi

5 askelta rentoon lomaan

Moni lataa kesälomaan liikaa odotuksia. Ole joustava ja hyväksy, että kaikki ei välttämättä mene suunnitelmien mukaan, neuvoo tietokirjailija Anja Kulovesi.

Teksti Tiina Tuppurainen
9.6.2014 Voi hyvin

1 Omaksu löytöretkeilijän asenne. Kaikkeen ei voi vaikuttaa, eikä se haittaa. Jätä tilaa seikkailulle.

2 Selvitä lomapersoonasi. Viihdytkö parhaiten rannalla vai kirkoissa? Kaipaatko kulttuurielämyksiä vai kahviloissa istuskelua? Ei ole yhtä oikeaa tapaa viettää lomaa. Sinun ei tarvitse kiertää kaikkien suosittelemia ravintoloita, käydä kaikissa nähtävyyksissä tai edes mennä ulos. Riittää, että nautit olostasi. Kun mietit, mikä tuntuu juuri sinusta hyvältä, voit vapautua paineista viettää täydellinen loma.

3 Vältä aikataulustressi. Jos kalenterisi on arkena tiukasti aikataulutettu, voi tuntua luontevalta tunkea myös lomapäivät turhan täyteen ohjelmaa.

– Kalenterin täyttämisestä voi tulla hallinnan tunne. Siitä voi olla pelottavaa päästää irti. Ole itsellesi lempeä: jätä aikatauluun hengähtämisen hetkiä ja antaudu toisenlaisen arjen kokemiselle, Kiireenkesyttäjä-konseptin luoja, tietokirjailija Anja Kulovesi neuvoo.

4 Varaa tilaa sattumille. Kulje vieraassa kaupungissa vaikkapa pohjoiseen ja päätä eksyä tarkoituksella. Näin voit löytää jotain yllättävää, kuten tunnelmallisen kahvilan, kauniin puiston tai elämää kuhisevan vihannestorin. Jos lomailet kotona, lähde vaikka vieraaseen kaupunginosaan tai tutustu tarkemmin omiin kotikulmiisi.

Muista reissussa, ettei asioiden tarvitse olla samalla tavalla kuin kotona. Erilainen elämänrytmi ja erilaiset tavat ovat rikkaus, josta voi oppia. Arjen pieniä elämyksiä ei voi suunnitella eikä hallita.

5 Palaa pehmeästi. Rakenna itsellesi mahdollisuus lempeään laskuun loman jälkeen. Älä ahda päiviäsi ensimmäisellä viikolla täyteen velvollisuuksia. Mene mahdollisuuksien mukaan hieman myöhemmin töihin ja tee jotain mukavaa – käy vaikka hemmotteluhoidossa tai kampaajalla.

Voit myös järjestää pienen kotiinpaluujuhlan, jossa syödään hyvää ruokaa ja muistellaan loman parhaita hetkiä. Tai mieti, mistä asioista voisit olla kotonasi ja arjessasi kiitollinen. Musiikki voi toimia siirtymäriittinä, jonka avulla joko palaat hetkeksi lomatunnelmiin tai maadoitut takaisin arkeen.

– Kivat asiat ja muistot kulkevat mukanamme. Sitä ei vain aina arjessa muista. Siksi rutiinien rikkominen kotona on joskus hyvästä, Anja Kulovesi sanoo.

Keskity hetkeen

Kysyimme numerossa 2/2014, millainen on hyvä loma. Voi hyvin -lehden lukija Pirkko vastasi näin:

”Loma on palkintoni uurastuksesta. Saan nauttia onnen hetkistä. Aurinko valaisee polkuni. Lopetan suorittamisen, keksityn tähän hetkeen ja olennaiseen. En takerru mihinkään ajatukseen. Olen pysyvä kuin vuori, vaikka ympärillä myllertäisi ja myrskyäisi. Mielenrauhani säilyy, hyvyys ja kauneus pysyvät. Kukaan ei voi viedä niitä pois."

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt