Hyvinvointi

5 askelta hyviin ihmissuhteisiin

Näin saat läheiset suhteet toimimaan paremmin.

Teksti Jenny Belitz-Henriksson
Kuvat Riikka Kantinkoski
9.4.2014 Voi hyvin

1. Anna aikaa

Ystävyys- ja muut läheiset ihmissuhteet tarvitsevat ennen kaikkea yhteistä aikaa. Jos aika on kortilla, soita ystävällesi tai skypetä hänen kanssaan. Jos näette harvoin kahdestaan, älä tuhlaa tapaamisianne suhteen negatiivisten puolien vatvomiseen tai valittamiseen vaan siihen, mikä suhteessa on hyvää.

2. Yllätä

Pienet huomionosoitukset eivät ole pariskuntien yksinoikeus. Ystävällekin voi viedä kukkia tai pieniä lahjoja. Voit myös lähettää postikortin, tekstiviestin tai kirjeen, jossa kerrot, mistä asioista ystävässäsi pidät. Joskus paras yllätys on arkinen apu: tarjoudu esimerkiksi siivoamaan, pesemään tiskit tai hoitamaan väsyneen ystäväsi lasta. Todellista luksusta on uupuneen kaverin kotiovelle tuotu brunssi.

3. Ole rehellinen

Joskus ihmissuhteen osapuolet kasvavat eri suuntiin. Lopulta tuntuu, ettei mitään yhteistä ole. Sellaista ihmissuhdetta ei ole pakko jatkaa. Hyvä nyrkkisääntö on, että suhteen pitää tuntua hyvältä eikä riippa­kiveltä. Tärkeintä on olla rehellinen itselle ja toiselle.

– Jotta saisi hyvän ihmissuhteen, pitää miettiä, millainen sen haluaa olevan. Mitä toiveita sinulla on? Mieti myös, millainen olet. Moni vaatii muilta paljon ja unohtaa, minkälainen pitäisi itse olla, jotta vaatimukset täyttyisivät, muistuttaa elämäntaidon ­valmentaja Marion Seppälä.

4. Anna halaus

Kosketus helpottaa pahaa mieltä ja jopa parantaa vastustuskykyä. Anna siis ystävällesi tai kumppanillesi halaus, hieronta tai vaikkapa kasvohoito.

5. Luo uusia muistoja

Usein ihmissuhteissa muistellaan hauskoja yhteisiä kokemuksia. Päättäkää tehdä kerran viikossa jotain tavallisesta poikkeavaa ja luoda uusia muistoja. Menkää vaikka keilaamaan, syömään uuteen ravintolaan tai katsomaan pienen teatterin esitystä.

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 3/2014

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt