Hyvinvointi

5 askelta hyvään työpäivään

Näin teet päivästäsi paremman.

Teksti Johanna Liukkonen
Kuvat Riikka Kantinkoski
9.4.2014 Voi hyvin

1. Hymyile ja tervehdi työpaikallasi kaikkia vastaantulijoita.

Vaikka tilanne olisi kuinka ikävä, ystävällinen asenne parantaa päivää, niin sinun kuin muidenkin.

2. Aloita vaikeimmasta.

Mieti edellisenä päivänä ennen kotiinlähtöä tai aamulla ensimmäiseksi, mitä teet seuraavaksi. Kirjoita yksityiskohtainen lista, kuten keiden sähköpostiin pitää vastata ja mihin palaveriin on mentävä. Kirjoita vaikein ja vastenmielisin työ listalle ensimmäiseksi. Aseta lista työpöydälle ja ryhdy hommiin. Viivaa tehdyt työt yli. Siitä näet konkreettisesti, että olet saanut jotakin aikaan.

3. Keskity eli ole läsnä.

Jos sinun on vaikea keskittyä työhösi, pidä itsellesi lempeä puhuttelu. Muistuta, että tämä asia on tehtävä nyt, ja sen jälkeen voit siirtyä huolehtimaan seuraavista asioista. Jos keskeytät työsi jatkuvasti ja mietit muita tehtäviä, stressi kasvaa suotta. Minimoi ulkoiset häiriöt: Aseta keskittymistä vaativan tehtävän ajaksi puhelin äänettömälle ja sulje sähköposti. Jos avokonttori on hälyisä, ota tiukinta keskittymistä vaativan homman ajaksi käyttöön kuulosuojaimet. Tee myös työkavereille selväksi, että kuulosuojaimet eivät ole mielenosoitus heitä vastaan.

4. Opi kieltäytymään.

Sano ei, kun se on tarpeen. Joskus se on välttämätöntä, jotta jaksat.

5. Päästä ikävät tunteet ulos.

Työpaikoilla vallitsee pysyvä muutos. Päätä siis, että muutos on mahdollisuus. Salli itsellesi negatiiviset tunteet, kun niitä tulee, mutta älä jää niihin vellomaan. Kirjoita ikävät tunteet työpäivän jälkeen päivä­kirjaan vähän samaan tapaan kuin huolet, jotka neuvotaan kirjaamaan, jotta ne saisi pois mielestä ennen nukkumaanmenoa. Anna alitajunnan työstää asiaa. Mitä voit tehdä harmittavan asian hyväksi jo tänään?

Juttu on julkaistu Voi hyvin lehdessä 2/2014

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt